Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2021. január 24.

Velünk az Isten – 2021. január 24.

      “Tusakodának azért a zsidók egymás között, mondván: Mimódon adhatja ez nekünk a testét, hogy azt együk?” (János 6, 52)

     A zsidók nem értik azt, amit Jézus mond. Furcsa, hiszen képletes beszédét meg is magyarázza, ahogy a példázatait is a tanítványoknak. A szájukba rágja, mint a jó tanár, akinek nemcsak az a célja, hogy leadja a leckét, hanem szeretné meg is értetni azt a gyerekekkel. Jézus a legnagyszerűbb pedagógus, nála nem ismeretlen a legújabb módszer sem az ismeret átadása terén. Ennek ellenére úgy tűnik, sikertelen minden próbálkozása. Miért?
Egy dolog biztos: nem a módszerrel van a baj. Hiába feszíti meg magát a tanár, feleslegesen alkalmazza a lehatékonyabbnak tartott tanítási módszert is, ha a gyermekben nincs meg a befogadási hajlam, magyarán, ha nem akar tanulni. Kettőn áll vásár. Nem elég az oktatói jó szándék, a professzionális hozzáállás, ha mindez nem találkozik a másik fél befogadó szándékával, tanulni akarásával.
Vajon bennünk meg van-e az, ami ezekből az emberekből hiányzott, vagy mi is mereven elzárkózunk Jézusnak egyik-másik szavától? Vagy – jólneveltsègből- úgy teszünk, mintha értenénk, mert ez illik egy keresztyén emberhez, holott egyáltalán nem tartjuk hihetőnek azt, amit tőle hallunk? Elfogadni csak azt vagyunk hajlandók, ami belefér a kicsi fejünkbe, ami megmagyarázható, vagy hajlandók vagyunk teret biztosítani a hitünknek is? Csak azt fogadjuk el, amit eszünkkel felfoghatunk, vagy azt is, amit hitünkkel  “érthetünk” meg csupán?

                                                                            Szilágyi Balázs,

                                                                            Szatmár-Láncos

Szóljon hozzá