Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Imaheti gondolatok – 8. nap – Megbékélés az egész teremtett világgal

Imaheti gondolatok – 8. nap – Megbékélés az egész teremtett világgal

„Hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök teljes legyen” (Ján 15,11)

Mi az, ami neked örömöt okoz? Nem tudom elgondolkodtál-e már komolyabban, mélyebben ezen a kérdésen? Nem tudom, kit milyen élethelyzetben szólít meg ez a mai ige, azt viszont tudom, hogy olyanról beszél itt Jézus, ami nélkül lehetetlen teljes emberi életet élni, aminek híján van az emberiség, amit minden ember keres, kutat, üldöz az életében.

Azt hiszem, ha az elmúlt esztendőre gondolunk vissza, akkor arról sok minden eszünkbe jut, kevésbé az öröm szó. Sok kellemetlenséget, bosszúságot, veszteséget, kár okozott ez a világjárvány. Tönkretett eltervezett ötleteket, programokat, elvette a munkahelyünket, a szabadságunkat, bezárt minket és bizony nagyon sokaknak olyan sebet okozott egy-egy szerettük elvesztésével, amit nagyon nehezen lehet begyógyítani! Tehát az elmúlt időszak sok mindennel jellemezhető, de azzal, hogy örömteli vagy örömöt okozó volt azzal bizony nem lehet megvádolni.

Minden ember keresi az örömöt ebben az életben, ez kétségtelen! Nagyon kevesen vannak viszont azok, akik rá is találnak. Sokan vagyunk, akik azt hisszük, hogy rátaláltunk, azonban rá kell jönnünk, sokszor tévedtünk. Akik pedig nem találnak rá, azok ,,csinálnak” maguknak. Az utóbbi időben rengeteg ilyen műörömöt gyártott magának az ember. A világ százával kínálja ezeket az ideig óráig, örömnek gyengén nevezhető ópiumokat! Sok ember azt hiszi a hírnév, a siker, a hatalom, a pénz, a nagy ház, a luxusautó, a márkás cuccok és a mindig középpontban létel adja az igazi örömöt. Ezek az emberek azt hiszik megtalálták az életük örömét. Vannak sajnos köztünk olyanok is, akik nem találták meg, ők műörömöket gyártanak maguknak vagy éppen abba menekülnek. Ilyen például a szenvedélybetegség – alkohol, tudatmódosító szerek, játék, testi vágyak – ami függőséget okoz! Sajnos társadalmunk perifériájára szorult vagy az álörömöktől megcsömörlött emberek nagyrésze menekül ebbe és saját magát adósítja el, teszi tönkre, bilincseli le és kiszolgáltatja magát ezeknek az eltorzult, bűn által megfertőzött, álörömöknek.

Mi tehát az igazi öröm? Hol van ennek a forrása? Hol találom? Van-e egyáltalán ilyen öröm? A jó hír az, hogy van! Jézus Krisztusnál van! Ez az evangélium, vagyis az örömhír. Jézus ezt nekünk akarja adni, hogy a mi örömünk is teljes legyen. Olyan öröm ez, amiről eddig csak álmodoztunk, megpróbáltuk elképzelni, olyan ez, amit szem nem látott, fül nem hallott és ember szíve meg nem sejtett! Ez az öröm jött el Jézus Krisztussal hozzánk, közénk. Nem csak eljött és itt van, hanem a mienk is lehet, a mi életünk is bekerülhet ebbe az örömbe, sőt Pál apostol szavaival élve túl is csordul bennünk. Ez az öröm egyike a Lélek csodálatos gyümölcseinek.

Mi Jézus Krisztus öröme? Figyeljük csak meg mikor mondja ezeket a szavakat a tanítványoknak? Amikor a kereszt felé tart, amikor a halálba menetel. Mi öröme van ebben Jézusnak? Az, hogy az Ő kereszthalála által megbékéltet minket az Atyával és feltámadása által nekünk életet ajándékoz. Az ő halála és feltámadása által mi is új életre kelünk! Az Jézus Krisztus öröme, ha hiszel benne és követed Őt. Követed az Ő példáját és úgy szeretsz másokat, mint ahogyan Ő tette, úgy tudsz megbocsátani, ahogy Ő, ha az Ő szemével látod a másik embert, ha az átokra, áldással tudsz válaszolni, mint Ő tette, ha hűséges követője leszel és ha megtartod az Ő parancsolatait. Akkor majd megtapasztalod azt a csodálatos ajándékot, amit Ő ad neked, vagyis az igazi örömöt.

Amikor Jézus örömöt ígér, ott mindig gyógyulást is ígér. Ez az üzenet a mostani helyzetünkre nézve még jobban aktuális és hangsúlyos. Amikor ez az öröm túlcsordul az életünkben, akkor fogjuk felismerni, hogy Isten szeretetének erejében élünk, és Jézus útját járjuk. A fájdalom, félelem és kényszer erői szűnni kezdenek, és Jézus öröme növekedni kezd bennünk. Érted már? Örülsz már? Kezdd el még ma! Ámen.

Varga Tamás Sándor th.

Szóljon hozzá