Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2021. február 18.

Velünk az Isten – 2021. február 18.

Körülvevék azért őt a zsidók és mondának néki: Meddig tartasz még bizonytalanságban bennünket? Ha te vagy a Krisztus, mondd meg nékünk nyilván.” (Ján 10,24)

Ünneplő zsidók, akik nyolc álló napon át emlékeznek arra az időszakra, amikor az Isten segítségével újra felépítik a jeruzsálemi templomot. Bizonyára felzeng szívükből a hála, zsoltárokat énekelnek, közben elmondják gyermekeiknek és unokáiknak, hogy őseik milyen nagy áldozatot hoztak, akiknek, hazatérve, első dolguk volt az áldozati helyiség felépítése, ahol találkozhatnak Ábrahám, Izsák és Jákób Istenével.
Nemcsak a rossz dolgokra kell emlékezni, azt is meg kell ünnepelni, hogy az Isten segítségével hova el lehet jutni, Isten áldása mennyire segítségünkre van. Csakis az ő áldása juttat előbbre bennünket életünk folyamán.
Lehetséges, hogy az ünnep után, de az is lehet, hogy az ünnep szünetében fogták körül Jézust a Salamon tornácában a zsidók és kérdezték. Mint oly sokadik alkalommal, csak egyetlen kérdés foglalkoztatja ezt a társaságot: Kicsoda ő? Sürgető, sőt követelőző is ez a kérdés: “Mondd meg már nyíltan, valóban te vagy-e a Krisztus, a Messiás, akit vártunk. Ne tarts már bizonytalanságban bennünket, akarjuk tudni, ki vagy te, mit akarsz. Ha te vagy a Messiás, ne késlekedj, cselekedj!”
Mintha hiába valóak lettek volna Jézus beszédei, kijelentései, egész tanítása, csodái-isteni erejének felmutatása-, ők konkrét választ akarnak, “nyilván” akarják hallani saját szájából, hogy kicsoda ő.  Egy az egyben válaszoljon. Teljes bizonyosságot akarnak, mert sok a  szóbeszéd felőle.
A mindennapi életben oly sok mindent le lehet mérni, fel lehet térképezni. Azt is tudjuk, hogy a világban hányan vallják magukat keresztyénnek, azt már kevésbé ismerjük, hogy hányan tették fel már önmagukban a kérdést: Kicsoda nekem személyesen Jézus?
Jó ha kérdezel.
de még bizonyosabb,
ha magad adsz választ.
Ámen.
Fodor Lajos

Szóljon hozzá