Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2021. február 19.

Velünk az Isten – 2021. február 19.

     “Ismét köveket ragadtak azért a zsidók, hogy megkövezzék őt. Jézus erre azt kérdezte: Sok jó dolgot mutattam néktek az én Atyámtól; azok közül melyik dologért köveztek meg engem?” (Jn. 10,31-32)

Igaz az a mondás: hogy tégy ezer jót és elfelejtik, de tegyél csak egyvalami rosszat, számon kérnek érte. Bár a mondás igaz itt nem érvényes, hiszen Jézus csak jót tesz, mindenhol, mindenkivel, s aztán mégis csak megharagszanak a zsidók. Jézus nem követ el hibát azok mégis megsértődnek annyira, hogy szívesen elpusztítanák.

Rengeteg jó dolgot tesz Jézus a néppel, gyógyítja őket, megeteti őket, feltámasztja halottaikat és tanítgatja őket… Igazából ez a gond, hogy tanít is, hogy van véleménye, hogy másképp lát s ezt elmondja, hogy változtatni akar. A szociális támogatást elfogadják, a vendégségek jól esnek a tömegnek, de, ne hogy már valaki bele szóljon az életükbe. Pláne ne úgy, hogy magát valami többnek, nagyobbnak mondja. Mi az, hogy te vagy Isten Fia, ez káromlás.

Mikor első ízben akarják megkövezni Jézust mert azt állítja látta őt Ábrahám, – Jézus elrejtőzik előlük s átmegy közöttük, – bár nem teljesen világos mi az elrejtőzés de tény, ott inkább ő lép vissza s faképnél hagyja a lincselni kész tömeget. Itt visszakérdez, bele áll a vitába: Miért is akartok megkövezni? Mit követtem el? Miért akartok megölni ha csak azt tettem amit az Atya mondott?

Egyfelől meg kell ebből a történetből tanulni, hogy néha szembe kell nézni az ellenünk támadókkal, mégha könnyebb volna is elmenekülni bele kell állni a harcokba, fel kell vállalni a konfliktust. Másfelől fontos tudni, hogy a hívő ember dolga az hogy tegye az Atya Isten akaratát még akkor is ha élete veszélybe kerül emiatt. Ne attól féljetek, aki a testet megölheti. De úgy tegyük a dolgunk, úgy álljunk bele a küzdelmekbe, hogy a felénk záporozó köveket nem dobjuk vissza, kenyeret dobunk inkább s a megmaradt kövekből, utat s hidat építünk vagy épp templomot. Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá