Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. szeptember 9.

Velünk az Isten – 2020. szeptember 9.

 „És fölkelt Dávid, és elfutott azon a napon Saul elől, és elment Ákishoz, Gát királyához. Ákisnak azt mondták a szolgái: Vajon nem ő-e Dávid, annak az országnak a királya? Vajon nem róla énekeltek-e így a körtáncban: „Megverte Saul a maga ezrét és Dávid is az ő tízezrét”? Dávid pedig szívére vette e beszédeket, és igen megijedt Ákistól, Gát királyától.” (1Sám 21,10-12)

Dávid elmenekült Saul haragja elől, közben hazudott Ahimelek papnak, majd menedéket keresett Gát királyánál, ahol attól tartott, hogy valaki megöli. Mintha ezek az események nem is arról a Dávidról szólnának, aki a hit merészségével győzte le Góliátot. Akiről ódákat zengetek, most fél, hazudik és őrültnek tetteti magát. Hova lett Isten választottjának hite és miért nem néz szembe Saullal? Nem gondolom, hogy meggyengült volna Dávid hite, csak Isten abban az időben nem egy sikerrel koronázott útszakaszon vezette. Saullal pedig azért nem szállt szembe, mert őt Isten jelölte ki királlyá, következésképpen nem akart az Úr akarata ellen véteni.

Nekünk is meg kell értenünk, hogy vannak szükséges életutak, amelyeket végig kell járnunk. Ezek általában sok megpróbáltatással nehezítik a lépteinket, de ha hittel járunk, akkor a mi mennyei Atyánk a tetszése szerint formál minket. Sokan akarnak boldog, gondtalan, nehézségek nélküli életet, de ez csak álom. Tetszik vagy nem, a „nem szeretem” napokat is meg kell élni, mert így tanuljuk meg értékelni azt, amit gyakran természetesnek gondolunk. Így tapasztaljuk meg, hogy milyen jó az imádság által Isten ölelő karjaiba menekülni. Így érezzük át igazán, hogy mennyire sokat jelent Jézus ígérete: „Íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig” (Máté 28, 20). Jobb Istennel a keskeny úton járni, mint nélküle szélesen. Ámen.

Erdei-Árva István,

Szamoskóród-Dobrácsaapáti

Szóljon hozzá