Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. szeptember 24.

Velünk az Isten – 2020. szeptember 24.

“És kiálta Ábner Joábnak  és monda: Vajon szüntelenül öldökölnie kell-e a fegyvernek? Nem tudod-e, hogy siralmas lesz ennek a vége? És meddig nem mondod a népnek, hogy térjenek vissza testvéreiknek hátukról?” ( 2Sám 2,26).

Saul meghal, a harc és az öldöklés azonban tovább folytatódik, amíg Ábner felismeri, hogy ez nem mehet így tovább, mert “siralmas vége lesz ennek”. Az esztelen harcnak mindig ez a vége: Sok áldozatot követel, ártatlan emberek esnek el, pusztul az ország, vész az ember.
Immár hetvenöt éve élünk békében, de még mindig tart annak felkutatása, hogy pontosan hány emberéletet követelt az első és a második világháború. Még most sem teljesen világos, hogy hányakat hurcoltak meg és végeztek ki ártatlanul a kommunista rendszerben. Pedig emberöltői idő telt el békében, a múltnak vannak olyan eseményei, amelyekről azt mondják “tabu-téma”, hangzik a figyelmeztetés: “Ne bolygassuk a múltat”. A vérontást megélő nemzedék hamarosan eltűnik az idő végességében, csak a könyvek és a filmek beszélnek hamarosan a “siralmas” eseményekről. Az írás marad, hála Istennek és örökre emlékezteti az emberiséget a történtekre.
Kellettek és annak ellenére, hogy “tűzszünet” van, kellenek az ábneri felismerések: Le kell tenni a fegyvert, a szónak a fegyverét is, félre kell tenni a haragot, gyűlölséget, mindent, ami fertőzi emberi kapcsolatainkat. Isten békére teremtett bennünket. Vele és egymással.
A kard maradjon hüvelyében,
minden gyilok tűzön égjen,
vond meg magadtól a szót,
ha haragvó szívedből indul.
Ámen.
Fodor Lajos

Szóljon hozzá