Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. szeptember 23.

Velünk az Isten – 2020. szeptember 23.

 „Ezek után Dávid megkérdezte az URat: Fölmenjek-e Júda valamelyik városába? Így felelt neki az ÚR: Menj föl. Dávid azt kérdezte: Hova menjek? Ő így felelt: Hebrónba.” (2Sám 2,1)

De jó volna a fontos kérdésekben megkérdezni az Urat. De jó volna, ha a válaszát meg is értenénk. De jó volna, ha a megértett választ elfogadnánk és aszerint cselekednénk. De jó volna úgy beszélgetni Istennel, hogy tisztán halljuk a mennyei feleletet. De jó volna úgy élni mint Dávid, aki megkérdezte az Úrtól, hogy mitévő legyen, Ő pedig egyszerű és érthető válaszokat adott. De jó volna…, nagyon sok ilyen sóhaj száll a mennybe. Hát tegyünk érte, hogy legyen jó. A mi Atyánk már mindent megtett ezért, most rajtunk a sor.

Saul király halála után, Dávid lett a trón várományosa, bár nem mindenhol. Tanulhatunk Dávid magatartásából, aki nem ünnepli meg Saul halálát, pedig nagyon sok keserűséget kellett elszenvednie miatta. Nem igyekszik elfoglalni az őt megillető királyi széket, pedig a nép közül nagyon sokan szerették volna. Nem szállt fejébe a dicsőség, nem duzzadt az önbizalomtól, nem akart bizonyítani. Inkább imádságban megkérdezte az Urat: „Fölmenjek-e Júda valamelyik városába”, „Hova menjek?”. Mindebből kitűnik, hogy Dávidnak nem kellett olyan királyság, ami nem egyezett Isten akaratával. Ilyen engedelmesség nélkül megragadunk a sóhajok és panaszok világában.

Legyen Dávid magaratása irányadó a hitéletünkben. A meghatározó lépéseink előtt kérdezzük meg az Urat és várjuk lelki csendességgel a választ, majd csak azután cselekedjünk. Kérjük a Szentlélek erejét, hogy a megértett üzenetet tudjuk beteljesíteni, mert gyakran ez a legnehezebb, ugyanis mindig van, ami visszahúz vagy félrevezet. Dávid sem hagyta megszédíteni magát a dicsőítő énekeket zengő nép által, mi se engedjük lankadni az Úrba vetett hitünk. „Kérjetek és adatik nektek, keressetek és találtok, zörgessetek és megnyittatik nektek” (Máté 7,7). Ámen.

Erdei-Árva István,

Szamoskóród-Dobrácsapáti

Szóljon hozzá