Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. szeptember 18.

Velünk az Isten – 2020. szeptember 18.

„Szólítá azért Ákhis Dávidot, és monda néki: Él az Úr, hogy te becsületes vagy, és kedves előttem mind kimenésed, mind bejövésed velem a táborba, mert semmi rosszat nem találtam benned attól a naptól fogva, hogy hozzám jöttél, e mai napig; de a vezérek előtt nem vagy kedves. Most azért térj vissza, és menj el békességben…” (1Sám 29, 6-7)

Dávid apósa elől, Saul király elől kénytelen elmenekülni s mivel Izrael határain belül a saját hazájában sehol nincs biztonságban A filiszteusokhoz menekül, ahová nem ér el a király keze s ahol a filiszteusok egyik fejedelmének szolgálatába szegődik. Dávid nem egyedül emigrál rokonai közül, barátai közül sokan követik vannak néhány százan az emberei. Olyan, mint egy nemes a középkori hűbéri rendszerben saját udvartartása van de Ákhisnak engedelmeskedik mivel annak birtokán él.

Az izraeli filiszteus kapcsolatok tovább fajulnak s a összevont filiszteus haderő támadásra készül, a gyülekező csapatok között találjuk Dávidot is a hozzá hű júdai és izraeli harcosokkal, hisz ha Ákhis megy, neki is menni kell.

Bár Ákhis teljes mértékben megbízik Dávidban és embereiben, a többi filiszteus vezér kérésére hazaküldi őt a hűbérura.

Szerintem mindenképp Isten akarata volt ez, hogy ne kelljen a saját vére ellen forduljon, saját fajtája ellen harcoljon, szavazzon. Hogyan tudna később elszámolni a lelkiismeretével, ha saját népét gyilkolászná a harctéren. Elveszne a becsülete, az adott szava, s a nemzete is.

Lehet téged is megbántott valaki a családodból, fajtádból, lehet haragszol valamiért Isten magyarjaira, de inkább maradj otthon, mint hogy az ellenséges seregek közé számláltass. Menj el békességgel…

Közeleg a választás, de ez nem választási hirdetés. Egyesek olyan könnyen adnak fel elvet, nyelvet, válnak árulóvá… te ne tedd: légy hű Istenedhez s szeresd a népét, még ha nem is kapod vissza elfecsérelt hűségedet. Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá