Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. március 20.

Velünk az Isten – 2020. március 20.

“Két ember ment fel a templomba imádkozni; az egyik farizeus, és a másik vámszedő.” (Lk 18,10)

Nem szeretném viccesre venni, de ezt a magas labdát le kell, hogy üssem. Vészterhes időket élünk „világjárvány” van s ha így megy tovább s a hatóságok még több szigorítást vezetnek be, a végén tényleg csak két ember fog menni a templomba. S milyen jó lesz az is, mert tán még az is megtörténhet, hogy bezárják a szent hajlékokat.

Eddig azon szomorkodtunk, hogy jöhetnének többen is a templomba, most meg azt kell számolni, hogy nehogy 50 nél többen legyenek. Ez a mi bajunk persze, Jézus korában más volt a kérdés.

A fenti ige arról beszél, hogy különbség van ember és ember között. Arról beszél, hogy a vámszedő is jár templomba nemcsak a farizeus. Arról beszél, hogy mindenki, aki templomba jár imádkozik így vagy úgy. Mennek mert vonja őket valami, vonzza őket valaki.

A farizeus megköszöni, hogy „jobb”, mint az átlagember, pláne jobb, mint egy vámszedő: a vámszedő meg csak bocsánatot kér tetteiért. Szerintem nem az a baj, hogy a farizeus elsorolja, hogy miben jó, hanem hogy innen nem akar még jobb lenni, úgy érzi mindent jól csinál s ez gátolja őt a fejlődésre. A közte és az Isten közötti távolság megmarad, s talán már rég ki is hűlt a puszta vallásosságban. A vámszedő meg az Atya karjába omlik s megbocsájtásért esedezik. Menjünk mi is Isten elé. menjünk úgy mint Atyánk elé, aki Jézusban lett Atya! „Amint vagyok, sok bűn alatt, de hallva hívó hangodat, ki értem áldozád magad fogadj el Jézusom.” Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá