Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. március 19.

Velünk az Isten – 2020. március 19.

Hát az Isten nem áll- e bosszút az ő választottaiért ?.…”(Lukács 18: 7)

Hála  Istennek, hogy nem úgy vannak a dolgok, ahogy mi azt gondoljuk vagy elképzeljük. Csődöt mond az emberi logika, amikor Isten rendelésével találkozunk.
Isten dolgait nem megérteni kell, elfogadni.
Azért, hogy ne érjen majd váratlanul a jövendő (Jézus Krisztus visszajövetele, Isten országának megvalósulása), Jézus arra sarkall bennünket, hogy ne restüljünk meg az imádkozásban. Ezzel kapcsolatban mondja el a hamis bíróról és az özvegy asszonyról szóló példázatot, amelyben arról van szó, hogy ez az asszony addig unszolja  a bírót, amíg meggyőzi, hogy bosszút álljon az ő ellenségein, tehát arra veszi rá, hogy a  bíró valaki ellen cselekedjék. Ez a bíró nem véd, hanem ítél.
Ennek kapcsán teszi fel a nagy kérdést: Istennek nincs joga bosszút állni? A mindenhatónak nem áll-e jogában ítélkezni az ember felett? Csak szerető és irgalmas az Úr? Az Isten mindent megbocsát? Annak ellenére, hogy Ő “irgalmasságot cselekszik”, “meg is bünteti az atyák vétkét a fiakban”- ahogy ismerjük a parancsolatból. Erről ne felefkezzünk meg! Méltatlan lenne az ő részéről, ha mindenkivel egyformán bánna, hiábavaló volna a benne való hit, az iránta való bizalom. Figyelmeztetés ez a javából: még van lehetőség, hogy az istentelen is az ő gyermeke lehessen, mégha félelemből is, de változtasson, hogy ne essen Isten ítélete alá.
Istenem, te irgalmas vagy,
türelmed is éppen oly  nagy,
sokáig így  mégsem mehet,
 megváltani csak így lehet:
szeretetedben Fiadról lemondasz.
Ámen.
Fodor Lajos

Szóljon hozzá