Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. július 3.

Velünk az Isten – 2020. július 3.

„És szólt az Úr Mózesnek Egyiptom földén. Így szólt az Úr Mózesnek, mondván: Én vagyok az Úr: mondd el a Faraónak Egyiptom királyának mindazt, amit én szólok neked.” (2Móz 6,28-29)

Mózes a Hóreb hegyén találkozik Istennel, aki egy égő csipkebokorból szólítja meg. Egyiptomba küldi, hogy kihozza Izrael népét a Faraó birodalmából. Aztán az úton mikor Mózes feleségével megy s talán fiait is viszi eléje toppan egy furcsa éjszakai közjátékban, és mikor Egyiptomba érkezik is ott vanj vele Isten.

Isten nem csak a Hóreben uralkodik, és nem csak Kánaánban. Isten nem csak a hegyek Istene, de az egész teremtett világé.

A Mózes korabeliek lokális istenekben hittek, akiknek meg van saját birtokuk, profiljuk, szinte mindennek volt istene… életnek, halálnak, alvilágnak, napnak, állatoknak, szerelemnek. Egyiptom kimondottan híres volt sok isten hitéről.

A Fáraók az istenektől származtatták magukat s már-már isteni hatalmat tulajdonítottak nekik az alattvalók. Erre betobban Isten, bemutatkozik az ÚR, s kiderül róla Mindenek fölött van, hatalma örök s rajta kívül nincs is más. Egyfelől Mózesnek látni kell Isten nem hagyja magára a feladfattal, végig vele van, másfelől a Fáraónak meg kell tudnia, hogy csak Isten létezik s ő az ÚR.

Ha te vagy „Mózes”, ne félj, Isten melletted van, támogat, véd és oltalmaz és segít… de ne feledd, hozzá tartozol az ő szolgálatában vagy. Ha a „Fáraó” szerepét játszod, jobb észhez térni, míg nem késő… még van időd, nem állhatsz mások s Isten fölött. Az ÚR így szól: Én vagyok az Úr, az én dicsőségemet másnak nem adom. Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá