Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. július 5.

Velünk az Isten – 2020. július 5.

„De amint látta a fáraó, hogy baja könnyebbül, megkeményítette szívét, és nem hallgatott rájuk, amint megmondta az ÚR. (2Mózes 8,15)

Olvasandó: 2Mózes 7,26 – 8,28

Két hatalmas erő ütközése zajlik szemünk előtt az egyiptomi tízcsapásban. Egyik oldalt a fáraó, aki a káoszt és gonosz erőket képviseli egész udvartartásával együtt a halált jeleníti meg. A varázslók, írástudók megtévesztő és szemfényvesztő módon utánozzák a Mózes és Áron által bemutatott isteni jeleket. Az a tény, hogy valóban ez az Isten jele kiderül Mózes és az Úr beszélgetéséből. (2Mózes 4,3).

Másik oldalt Mózes és Áron az élet erejét képviselik. Tudják, hogy az élet Ura szabja meg az megélhetés feltételeit, és ők ehhez igazodnak, ragaszkodnak. Fordulat következik be a harmadik csapás után, amikor a bölcs varázslók nem tudják utánozni már Isten jeleit. Jelzik, hogy bizony egy nagyobb hatalommal állnak szemben: Isten ujja ez! Elgondolkozhattak, megdöbbenhettek volna az élet Ura előtt, lehetőségük volt a változásra, mégsem ez történik. A fáraó hozzáállása, viselkedése nem változik, ahogy fellélegezhet a nyomás alól, úgy keményedik meg a szíve.

Ismerős helyzet: bár látszatra úgy tűnhet, hogy a bűn, a gonoszság, a csalás, az ámítás győz, és csak az tud igazán megélni a jég hátán is, aki „jól forgolódik”, aki a legújabb spiritiszta trenddel, Isten nélkül is megvalósítja is önmagát, majd jön a fordulat, hogy a legjobb emberi próbálkozás is kudarcba fullad, nincs mindenre gyógyszer, és mégsem tudunk leborulni a Mindenható előtt, nem tanulunk, hanem keményebbek leszünk, talán már kőszívűek…

Élet és halál között zajlik az életünk. Szeretnénk teljes életet élni, mégis olyan nehezen választjuk az életet. Jézus azért jött, hogy életünk legyen, hogy kimentsen a sötétség és a gonosz erők hatalmából. Megváltott örök életed lehet Vele. Engedsz-e neki?

„Lásd, eléd adtam ma az életet és a jót, de a halált és a gonoszt is azzal, hogy ma azt parancsolom neked, hogy szeresd az Urat, a te Istenedet, és az ő útján járj, és tartsd meg az ő parancsolatait, rendelkezéseit és végzéseit, hogy élj és szaporodjál, és megáldjon téged az ÚR, a te Istened azon a földön, amelyre bemész, hogy tied legyen. (5Mózes 30,15-16) Ámen!

Kiss Szabolcs,

Apa

Szóljon hozzá