Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. augusztus 27.

Velünk az Isten – 2020. augusztus 27.

“Adj királyt nékünk!” (1Sám 10,19)

Nehezen viseljük el az emlékeztetést. Különösen a fiatalok életében figyelhető az meg, hogy amikor az idősebbek megpróbálják figyelmeztetni őket, szinte elutasítják a jó szándékot, azt mondják. Ezt már hallottuk, régi szöveg.
Isten emlékezteti az ő népét arra, hogy a szomszédos népek mintájára ez a közösség is királyt kér vagy követel az Istentől, mert olyan akar lenni, mint a többiek. Nem számol a királyság veszélyével, amely több alkalommal romlásba  viszi a népet, amikor a király nem az Úr rendelése szerint rendezte be birodalmát, saját hatalmát és erejét fitogtatva kormányzott. Ma is kísért a hatalomvágy és annak fitogtatása.
Lényegében ez a rész arról szól, hogy Sámuel felkeni Saul személyében az első királyt, bemutatja a népnek az új vezetőt és a király megkezdheti szolgálatát. Kihívás ez a javából a király személyét illetően, de a nép részéről is. A vezető hogyan tudja betölteni hivatalát Isten parancsa szerint, a nép mennyire lesz elégedett a király vezetésével? Ez mindig a társadalomnak a kérdése: Hogyan és mennyire? Egyéni ambíció vagy igazi népszolgálat? Hatalom vagy szolgálat?
Jézust nem a nép választotta “királynak”, az Atya küldte, hogy halálba menő szolgálatával töltse be küldetését. Halálra adták, de a néki adatott hatalommal győzött…
Uram, csak szolgák vagyunk,
de a szolgaság felszabadít,
hogy rendelésed követve,
tőled vezettetve élhessünk.
Ámen.
Fodor Lajos

Szóljon hozzá