Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. augusztus 28.

Velünk az Isten – 2020. augusztus 28.

“És feljöve az Ammonita Náhás, és tábort járt Jábes Gileád ellen. A Jábesbeliek pedig mondának mindnyájan Náhásnak: Köss velünk szövetséget, és mi szolgálni fogunk neked. És monda nekik az Ammonita Náhás: Úgy szövetséget kötök veletek, ha kivágatom mindnyájatoknak jobb szemét, és tehetem ezt egész Izráelnek gyalázatára.” (1Sám 11,1-2)

„A magyarigeni férfiak nagy részét október 26-án összefogdosták és az egykori lovasezred pincéjébe zárták. Október 28-án, vasárnap a pinceablakokba tett vizes szalmát felgyújtották, majd a kijövőket egyenként kivégezték. Miután az öldöklés véget ért, a katonatiszti lakás udvarára hordták a holttesteket. A férfiak közül csak a hasznosabb mesterségeket űzőket hagyták életben. Az eseményeket egy szemtanú, a magyarigeni fiatal plébános Dobai József mesélte el jelezve, hogy ő miseruhában szabadult meg. … Leírások szerint az igeni asszonyokat és gyermekeket nem bántották néhány kivételével, azonban sokuknak végig kellett nézni a megtorlást. Az áldozatok számát 187 személyre teszik. A hegyaljai polgárháború következményeképp csak Magyarigenben 187, 16-60 életév közötti magyar férfi vesztette életét, akiket kifüstölve pincebörtönükből, egyenként végeztek ki.”

Nem tudom miért, de a mai igét olvasva az 1848-as magyarigeni események jutottak eszembe… talán az lehet az oka, hogy korábban a református templom falai mögé menekült falusiak tárgyaltak az osztrákok által felbujtott román martalócokkal majd valamilyen egyességre jutva letették azt a kevés fegyvert amijük volt, és elhagyták a fallal körülvett templomkertet.

A megadásnak ára van. Jábes Gileád nem akar harcolni, egyezkednének mind s a „kegyelmes” Náhás „csak” a fél szemüket kéri el.

Mit adsz te a világban dúló sátáni erőknek, hogy békén hagyjanak? Mit adsz fel, nyelved, vallásod, kultúrád, elveidet? Miről mondasz le, csak hogy „békében” élhess? A sötétséggel nem szabad megegyezni, megállapodni még egyezkedni sem.

Ne félj a haláltól sem, attól aki csak a testet ölheti meg kár rettegni. Bízz a felmentő sereg érkezésében Jézus jön s ő a vakok látását is képes visszaadni, s a holtakat is feltámassza. Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá