Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. január 16.

Velünk az Isten – 2019. január 16.

Téged is ismer

„Amikor húsvét ünnepén Jeruzsálemben volt, sokan hittek az ő nevében, látva a jeleket, amelyeket cselekedett. Jézus azonban nem bízta magát rájuk, mert ismerte mindnyájukat, és nem szorult rá arra, hogy valaki is bizonyságot tegyen neki az emberről, hiszen magától is tudta, mi van az emberben.” (János 2, 23-25)

Az a jó az Istennel való kapcsolatunkban, hogy nem kell kifogásokat keresnünk a botlásaink miatt. Egyszerűen megvallhatjuk neki a gyengeségünk és felfedhetjük cicomátlan önmagunk. Ugyanis a díszek pont arra szolgálnak, hogy valamit megszépítsenek, előnyösebben tüntessenek fel vagy eltakarjanak. Önmagunk dekorálása a mindennapjaink része lett. Azért nézünk tükörbe, keressük a megfelelő öltözéket, hogy ne tűnjünk otrombának az emberek előtt. Ezen törekvésünket aztán megéljük a kapcsolatainkban, a beszédünkben és a hitünkben is. Ám Jézus előtt fölösleges megjátszani magunk, mert ő „magától is tudja, mi van az emberben”.

Jeruzsálemben sokan lehettek húsvét ünnepén és ezek közül, a jeleket látva sokan hittek is Jézusban. Alkalmasnak tűnhetett az idő, hogy a Mester rengeteg követőt szerezzen magának. Többezres tömeggel a háta mögött már biztosan, nem támadták volna annyira a főpapok, és a római katonák is újragondolták volna az elfogatást. Mindössze annyit kellett volna tennie, hogy rendszeresen jeleket, csodákat, varázslatokat láttat a követőivel. Ám az igazi tanítvány többre hivatott az ámulatba ejtő nézelődésénél. Krisztus küldetése sokkal fontosabb az emberi elismerésnél, ezért „nem bízta magát rájuk, mert ismerte mindnyájukat”.

Minket is ismer a Megváltó. Tud a bűnnel fertőzött gondolatainkról, a szívünkben meggyökeresedett szennyről, a mosolyok mögé rejtett szeretetlenségről, a vallásos állarcot viselő hitetlenségről, az ártatlanságot színlelő gyűlöletről és minden másról. Ilyen emberek elismerésére neki végképp nincs szüksége. Mégis nem kárhoztat ezekért senkit, hanem megszabadít, „mert ti, testvéreim, szabadságra hívattatok; csakhogy a szabadság ne legyen ürügy a testnek, sőt szeretettel szolgáljatok egymásnak” (Gal. 5,13). Ámen.

Erdei-Árva István,

Szamoskóród-Dobrácsapáti

Szóljon hozzá