Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. április 15.

Velünk az Isten – 2019. április 15.

“Péter ekkor ismét tagadott, és a kakas azonnal megszólalt.” (Jn 18,27)

Péter nagyon magabiztos ember volt, legalábbis annak látszatát keltette. Többször kioktatta Jézust, helyreigazította, amit Jézus mondott. Általában meg volt győződve arról, hogy mindent jobban tud és tesz, mint tanítványtársai. Az őszinte alázat hiánya és az igaz önismeret hiánya az első lépés afelé, hogy valaki megtagadhatja Jézust.

Péter tulajdonképpen már azzal is megtagadta Jézust, hogy távolról követte, hogy lássa mi lesz vele. Krisztus nem indított távoktatást egyetemén, iskolájában. Vagy közel, vagy sehogy. A nyílt Krisztus-tagadás sokszor ilyen hallgatag Krisztus-tagadással kezdődik. Az ilyen csendes tagadások előbb-utóbb feltétlenül nyílt tagadásba torkollnak. Ismét tagadott: egyre mélyebben, megállíthatatlanul csúszik lefelé a lejtőn. Mi állíthatja meg? A kakas? Mi állíthat meg bennünket a lefelé való csúszástól? Református templomaink némelyikén ott a kakas, figyelmeztető jelként.

Ha gyenge egy csapat, a nézők kiabálják: ébresztő! Ettől aztán vagy felébred a csapat vagy nem. Pétert a kakas megszólalása nem, de Jézus tekintete megmentette. A kakas még időben szól, hogy megállítson a lejtőn, de Jézus megmentő tekintetét sem veszi le rólad. Vigyázz, vagy inkább örülj annak, hogy figyel! Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá