Velünk az Isten – 2018. május 17. | Szatmári Református Egyházmegye Honlapja
Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2018. május 17.

Velünk az Isten – 2018. május 17.

„Most azonban, miután meghaltunk arra nézve, ami fogva tartott bennünket, megszabadultunk a törvénytől, hogy a Lélek újdonságában szolgáljunk, nem pedig a betű ódonságában. (Róma 7,6)

A tiltott gyümölcs mindig édesebb. A törvény tiltásai arra buzdítanak, hogy még azért is tedd meg, azt, amit nem szabad! A kísértés bűnt szül, a bűn pedig halált. Tudta ezt Pál apostol. Ezért mondja, hogy a törvény cselekedetei által nem lehet megigazulni Isten előtt.  Nézzünk meg csak egy kisgyereket, akinek azt mondják: „nem szabad”. Azonnal azt kérdezi: „miért nem”? A törvény megtartásának aggodalma folyton abba a kényszerhelyzetbe hoz, hogy vajon ma eleget tettem-e, megtartottam-e mindeniket? S amennyiben nem, akkor függetlenítem magam attól, ami fogva tart. Így leszek lázadó.

„Az igaz ember pedig hitből él.” Jézus betöltötte a törvényt, s nekem ennyi elég. A keresztyén ember, ha a tízparancsolatnak akar eleget tenni, s ez buzdítja a mindennapok útvesztőiben, akkor semmi köze Krisztushoz, mert a törvénynek él. Amikor valaki Krisztushoz tartozik, megszabadul mindattól, ami fogva tartja, azaz meghal a törvény számára. Ennek többé nincsen hatalma felette. Ugyanakkor a törvény nem halott, s ez annyit jelent, hogy nem vagyunk törvény nélküliek, mert Krisztusban, Aki a törvényt betöltötte feltámadása által új életet nyertünk.

Az új élet pedig Krisztus közösségében lesz nyilvánvaló, úgy, hogy most már nem a törvény kényszere motivál, hanem ISTEN kegyelméből merítek erőt, és Szentlelke által termem a megtérés igaz gyümölcseit. Ámen.

Kiss Szabolcs,

Apa

Szóljon hozzá