Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2018. január 5.

Velünk az Isten – 2018. január 5.

Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne paráználkodjál! Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében. Ha pedig a te jobb szemed megbotránkoztat téged, vájd ki azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék.

Mt. 5.27-29

Hűséget fogadtam, vakságot nem! Elég sokszor hallottam ezt az érvelést mikor egymásközt férfiak nőket (-néket) „bámulnak.” A szem gyengíti el a szívet, s kezdi melengetni a vágyat, a gondolatot, amely nagyon sokszor tetté fajul.

Jézus egyértelműen fogalmaz, a kívánság is bűn! Utal ezzel a 10. parancsolatra… ne kívánd a te felebarátod  feleségét

A régieket is figyelmeztetni kellett, s a Jézus korabelieknek is meg kellett hallani, amit a régieknek, hogy bűn a paráznaság, hogy árt a házasságtörés.

A kérdés, hogy mi hogyan állunk ezzel? A mi korunk, a mi világunk milyen erkölcsi normákat követ? Sajnálattal és bűnbánattal kell megállapítanunk világunkról, hogy romlott és akkor még nagyon finoman fogalmaztam. Ebben a gender semleges világban már nem csak férfiak vetnek szemet mások asszonyára de nők is, van deviancia és degeneráció elég… és persze a klasszikus férfi nő felállás is dübörög ezerrel, nem hiába végződik a házasságok fele válással, nem is beszélve arról, hogy hányan már csak élettársi viszonyban élnek vagy még abban sem s csak alkalmakra szereznek be egy-vagy több partnert, akiket sűrűn cserélnek.

Egyfelől a hívő ember feladata, hogy figyelmeztesse kora emberét (s asszonyát) Isten szavára. Dolga, hogy jó példát mutasson s életvitelével is legyen mások segítségére nem csak szavával harsogja Isten igazságát.

Adja az Isten, hogy homályosan lássunk, mikor kísértések törnek reánk hogy ne ragadjon el a látvány, tartson vissza, s ha kell vakítson meg inkább, hogy hűek maradhassunk házassági eskünkhöz s még a gondolattal se játszunk el, még rövid időre se, hogy életünk párja lecserélhető. Ne feledjük férfivá és asszonnyá teremtette Isten a földi embert, s a házasságban lesznek egy testé, teljessé. Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá