Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2017. augusztus 4.

Velünk az Isten – 2017. augusztus 4.

“Legyetek az n k vet im, mint n is a Krisztus .

Mert a f rfi nak nem kell befednie az fej t, mivel az Istennek k pe s dics s ge; de az asszony a f rfi dics s ge. Mert nem a f rfi van az asszonyb l, hanem az asszony a f rfi b l. Mert nem is a f rfi teremtetett az asszony rt, hanem az asszony a f rfi rt. Ez rt kell az asszonynak hatalmi jelt viselni a fej n az angyalok miatt. Mindaz ltal sem f rfi nincs asszony n lk l, sem asszony f rfi n lk l az Asrban.

Avagy maga a term szet is nem arra tan t- titeket, hogy ha a f rfi nagy hajat visel, cs fs ga az n ki? Az asszonynak pedig, ha nagy haja van, kess g az n ki; mert a haj f tyol gyan nt adatott n ki.” (1Kor. 11, 1. 7-11. 14-15)

Vannak olyan ig k melyeken az ember sz vesen tlapozna, vagy kihagyna az olvas sb l, magyar z sb l. Mikorra ezeket a sorokat rom pp a nevem napja lesz, semmik ppen sem ker lhetem ki ezt az ig t teh t, tutira nekem rt k, most biztosan, s jelenleg n rom a magyar zatot neked r la, b r esetlen, t madhat , f lszeg szavak lesznek, el re is eln z st k rek rte.

Minden ember pr b lja a maga k p re form lni a k r l tte lev sz kebb vagy t gabb vil got, ebben is hasonl tva Istenre, aki a saj t k p re s hasonlatoss g ra alkotta az embert. P l azt rja: “Legyetek az n k vet im…” Az ide lis persze az, hogy mi Krisztus k p t hordozzuk, hogy t k vess k, mert ha Krisztus k p ek vagyunk az hasonlatoss g ra form l dunk nap mind nap, akkor az ltalunk form lt vil gr l is Krisztusra lehet ismerni majd. Gyakran f lek, hogy a “jobbdomokosk p s g” kimunk l s n dolgozom akaratlanul is, s elsikkad a bennem rejl Krisztus.

A mai t lzottan is feminista t rekv s vil gban, P l szavai a f rfi s gr l s a n iess gr l sokakat b ntanak biztosra veszem. F jhat hallani az al rendelts gr l- pedig sz sincs b nt sr l. Nem fantasztikus dolog, tudni, hogy valakinek a dics s ge vagyok, hogy valaki velem dicsekedik, par d zik? A “zemberrel” Isten, a “zasszonnyal” a f rfi. Nem j , ha szembe akarnak ll tani s m g rosszabb, ha mi fel l nk a provok ci nak s be llunk a nemek k z tti harcban. Nem lhet egyik sem a m sik n lk l, m g az Asrban sem: Mindaz ltal sem f rfi nincs asszony n lk l, sem asszony f rfi n lk l az Asrban. Isten csod latos demokr ci ja, hogy b r a f rfi teremtetett els nek, d mot lesz m tva, minden ember asszonyt l sz letett. Az anyas g nem hivat s, kiv lts g m g ha napjainkban nem akarnak vele lni, akkor is.

A hajviselet s a befedett vagy fedetlen fejjel val im ds g k rd sk r vel “bar taim” n ha szembes tenek. A magyar z k t bb f le k ppen fogalmazz k meg. Nem hiszem, hogy teljesen k z mb s da abban is biztos vagyok, hogy nem dv ss g k rd se. Nem vagyok olyan mint S mson, nekem nem a hajamban rejlik az er m, hiszem, hogy nekem a mindenre is van Krisztusban ak rcsak P lnak- arra is lenne hogy ak r lev gassam a hajam, nem ragaszkodom hozz felt tlen l, mikor Ombodra megh vtak lelk sznek, fel is aj nlottam, hogy megv laszt som eset n ha a presbit rium gy hat roz, h t lev gatom. M sk pp d nt ttek, (nem akartak kispolg rinak t nni) a hajam maradhatott. Egyszer egy id s lelkip sztor kiakadt, mondv n, hogy ismer sei, egy temet sen voltak ahol n szolg ltam s elsz rny lk dtek, b r gy mondta, megbotr nkoztak. K rdem: Nem tetszett a pr dik ci ? mire : Az j volt azt dics rt k, de a hajad- erre n: Figyeltek volna csak a pr dik ci ra, mert az annak a c lja, hogy a gy szr l a rem nys g fel taszig ljon s igei kritik ik lesznek majd azt sz vesen meghallgatom.

Arra k rem a Teremt d adja meg nekem, hogy mikor el tte llok majd, hibak nt, hanyags gk nt, b nk nt csak a hossz hajam r ja fel nekem. De tudom lesznek m g b ven hi nyoss gaim. Szerencs re azt is tudom hogy Krisztus minden b n m rt meghalt a kereszten. men.

Jobb Domokos,

Ombod

N h ny teol giai l t s a f rfiak hossz hajvisel s ben s n k fedetlen fejjel val im dkoz s val kapcsolatban. ( n magam nem foglaln k ll st most)

  • Val sz n a korintusiak P l abb li tan t s t rtett k f lre, hogy “Krisztusban nincs sem f rfi sem n ” Gal.3,27 erre v laszol a lev lben az apostol.

  • ez adiaf ra azaz k z mb s dolog, csak a kor szok sa mint a ruha visel s, kultur lis k rd s semmi m s

  • mitikus cs kev nyb l ad d l t s – mi az, hogy az angyalok miatt kell az asszonyok befedj k a fej ket

  • egyesek szerint, P l kor ban a leny rt n k prostitu ltak voltak hivat sos par zn k, a hossz haj f rfiak meg homoszexu lisak, selyemfi k

  • l nyeg hogy a f rfi legyen f rfi a n pedig n ne keveredjenek s ne cser l djenek fel a szerepek.

  • Term szet szerint a f rfiak hajlamosak a kopaszod sra nem is alkalmas a hajuk n veszt sre, ezt a t nyt haszn lja P l, hogy a tapasztal sra apell ljon.

  • “P L a term szetes tapasztalatokra s szok sokra utal e dologgal kapcsolatban. Tal n maga is rzi, hogy teol giai megfontol sai k rd sesek” olvassuk a magyar zatos biblia kommentj ben.

Szóljon hozzá