Velünk az Isten! – 2016. febru r 28.

Ha cser lt- valamely nemzet isteneket? noha azok nem istenek. Az n n pem pedig felcser lte az dics s g t tehetetlens ggel! (JSir 2, 11)

Feltett tek-e m r valaha magatoknak azt a k rd st, hogy milyen a kapcsolatotok Istennel? Ha m g nem, akkor miel bb itt lenne az ideje ezt tiszt zni, hiszen ett l nem csak a mostani p r vtizedes letetek f gg, hanem az azt k vet r k letetek is! Ha a v laszotok igen, akkor minden bizonnyal arra a meg llap t sra jutottatok, hogy a kapcsolat k ztetek s Isten k z tt harmonikus, j l m k d s gy m lcs z nek mondhat , hiszen elj rtok a templomba, ltek az rvacsor val s alkalomadt n m g h tk znap is szoktatok Bibli t olvasni s im dkozni!

De vajon val ban csak ennyir l sz lna a hit s az Isten ir nti v gtelen szeretet? Vajon t nyleg van a k z pen, az let nk k z ppontj ban,vagy pedig sokszor a mi emberi let nk gondjai s probl m i, a mi tehetetlens g nk rz se? Sajnos a sok k rd s mellett nagyon kev s a v lasz, s nem csak ebben a r vid igemagyar zatban, hanem saj t let nkben is. Tal n mi nem is tudn nk szint n v laszolni s elismerni, hogy a mi istenk vet s nk nagyon sokszor csak l tszat, csak kirakati elem, de nem igazi sz vb l fakad let rz s! Err l olvashatunk a fentebbi igeszakaszban is, ahol maga Isten ad v laszt arra a k rd sre, hogy mi rt van a sok nyomor s g, a sok kereszt s pr ba a mi let nkben. Az rt mert az l v znek forr s t repedezett kutakra cser lt k, azaz m r nem Isten a mi rem nys g nk, s nem t le v rjuk sorsunk alakul s t, jobbra fordul s t, hanem saj t magunkt l vagy m sokt l! Ez rt a nyomor s g amelyben emberi let nk sor n r sz nk van, nem Isten b ntet se, hanem a mi gonoszs gunk s Istent l val elfordul sunk eredm nye! J lenne, ha n ha n ha visszaeml kezn nk arra, hogy Isten volt az, aki minket “pl nt lt mint nemes sz l vessz t”, de mi sajnos vadhajt sokk lett nk. s hi ba pr b ljuk mi sokszor sz p teni, vagy kozmetik zni a dolgokat mert a vadsz l akkor is savany marad.

Saj t er nkb l mi nem tudunk b neinkb l kimosakodni, nem tudjuk lelk nket megtiszt tani “m g ha l gban mosakodn l is, vagy szappanodat megsokas tan d is, feljegyezve marad a te lnoks god el ttem, mondja az Asr Isten”, de igaz b nb nattal s J zus szent v re ltal megtisztulhatunk! B kess gben akarsz lni, harmonikus csal di letre v gysz, r mteljes megval s t sokra? Akkor tedd fel magadnak a k rd st, hogy sz nb l vagy sz vb l akaropd Istent k vetni, t szeretni, szent akarat t cselekedni? Vagy ahogy nemes k lt nk V r smarty Mih ly mondan :

“Gondolj mer szet s nagyot,

s tedd r ltedet,

nincs veszve b rmi sors alatt,

ki el nem cs ggedett.” Isten seg tsen ebben mindny junkat!

men!

Varga Szil rd,

J zsefh za

Vélemény, hozzászólás?