Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Túrófesztivál Szamoskóródon

Túrófesztivál Szamoskóródon

Forrás: Erdon
Túrófesztivál Szamoskóródon

Szatmár megye – Az I. Szamoskóródi Túrófesztiválon bebizonyosodott, hogy van igény a népi hagyományok ápolására. Nem csak a helyi túróételek voltak népszerűek, hanem a népi kultúra is.

Vasárnap nagyon sokan vettek részt az I. Szamoskóródi Túrófesztiválon. Délelőtt a helyi református templomban Szamoskóródmagyarországi testvértelepülésének, a Tiszakóródi Református Egyházközség lelkipásztora, Egresi Lászlóné hirdetett igét. „Ti barátaim vagytok” — vallotta János evangélistát idézve az igehirdető, aki abbeli örömének is hangot adott, hogy Károlyi Kálmán polgármesterrel, Majoros Mihály alpolgármesterrel, Adorján László képviselő testületi taggal, valamint a református egyházközség néhány tagjával újra eljöhetett Szamoskóródra. Bár rég nem találkoztak a két település lakói, de Jézus nem engedte meg, hogy megszűnjön ez a kapcsolat. Erdei Árva István, szamoskóródi református lelkipásztor úgy vélte, nem értelmetlenek az ilyen találkozások, mert összekötnek olyan embereket, akik más országból, más felekezetekből és más településekről érkeznek. Az istentisztelet különlegességét az adta, hogy az énekeket Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész kísérte, aki egy kis kuructörténeti előadással is szolgált a jelen lévőknek.
Hivatalos megnyitó
szamoskóródi kultúrotthon előtt felállított színpadon Domokos Sándor, Kolcs község polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Úgy vélte, hogy a gyakran már unalmassá váló községnapok helyett, jobb fesztiválokat szervezni, hiszen azok sokkal több embert vonzanak. A szamoskóródiak ötlete érdekes kezdeményezésnek ígérkezik, ezt bizonyítja az is, hogy sokan egybegyűltek. A hivatalos megnyitó folytatásában Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanácsalelnöke és Erdei D. István parlamenti képviselő szólt a résztvevőkhöz.
Műsorok, túróételek
Mivel a túrókészítéshez szükség van a tejre, a tejet pedig a tehén adja, az APCO Állattartó Egyesület szarvasmarha–bemutatót tartott, hogy a vendégek megláthassák milyen tehenekből származik a szamoskóródi túró. A szarvasmarhákat a Szatmár Megyei Agrárkamara szakemberei bírálták el és díjazták.
szarvasmarha–bemutató közben a színpadon egymást váltották a kultúrcsoportok. Kolcs község minden iskolájából érkeztek nép– és modern–tánccsoportok, énekesszólisták és versmondók. Nagy tapsot kaptak a nagykolcsi mazsorettek, a szamoskrassói néptáncosok, és a nagyközönség előtt otthon először fellépő szamoskóródi gyerekek és ifjak, akik néptánc, modern tánc, ének és versmondás kategóriában jeleskedtek. Újdonságnak számított Szamoskóródon a nagybányaTurul–Sas Hagyományőrző Egyesület műsora. És ami a leglényegesebb: mindenki hozzájuthatott a helyben készített túrós ételekhez.

 

Szóljon hozzá