Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Tóth – Máthé Miklós: A zsoltáros és a zsoldos

Tóth – Máthé Miklós: A zsoltáros és a zsoldos

Ady Endre Társaság szervezésében  a Magyar Drámák Színháza és a Váci Dunakanyar Színház közös produkciója kerül bemutatásra Szatmárnémetiben az Iparosotthonban, 2018. január 21-én, a Magyar Kultúra Hetén.

Szereplők: Ivaskovics Viktor, Horányi László, Havasi Péter, Farkas Tünde
Rendező: Kiss Domokos Márk

Tóth-Máthé Miklós egyfelvonásos színműve 1991-ben látott napvilágot. A mű szerzője a reformáció nagyjai közül a legsokoldalúbb egyéniséget, Szenczi Molnár Albertet, a protestáns polgári irodalom jeles költőjét, zsoltárfordítóját, egyházának tudósát, gyakorlati igehirdetőjét, iskolaalapítóját és még számos polihisztori tevékenység művelőjét teszi meg főhősévé.
Az epizód, amelyet a szerző barokkos irodalmi nyelven megjelenített, azt az időszakot öleli fel, amikor Szenczi Molnár Albert Heidelbergben élt, és elérte őt is a harmincéves háború pokla, kirabolták, megkínozták, majd egy padlásszobában házi őrizetben tartották mint a katolikus egyházra igen veszélyes reformatát. Fogva tartója egy spanyol zsoldoskapitány volt, aki naponta kért tőlé írásos beszámolót, részben eddigi életéről, másrészt pedig a reformációban elöl járó, részt vevő neves személyekről.

A szegényes padlásszobában raboskodó poéta, tudós jelleméről, munkásságáról, tudásszomj vezérelte kalandozásairól úgy szerezhet a néző tudomást, hogy meglátogatja őt felesége, Kunigunda, aki – férje vélt szabadsága reményében – arra akarja rávenni hites urát, hogy tárja fel minden mozzanatát a Bethlen Gáborhoz fűződő kapcsolatának. Szenczi Molnár Albertet mélyen sérti a kérés, bár maga is jól tudja, hogy Kunigunda a gyermekeik, az újra rendbe hozható családi fészek érdekében kéri tőlé az áldozatot. A kapitány a házaspár vitájának jelentős részét kihallgatja, s a disputa immár átcsap a fogolynak és fogva tartójának emberi és hitvitájává.

Jegyek elővételben a színház jegypénztárában vásárolhatóak 25 lejes áron. A diákok és nyugdíjasok 20 lejes kedvezményes belépőket válthatnak.

Szóljon hozzá