Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Terve van velünk – Szabó Rita gondolatai

Terve van velünk – Szabó Rita gondolatai

Az alábbiakban Szabó Rita kisbábonyi ifjú gondolatait olvashatják, amit az Egyházmegyei Bibliaismereti Vetélkedőn írt. Dolgozatáért, fogalmazásáért az egyéni vetélkedőn első díjat kapott, íme a győztes gondolatok!

Mózes elhívása – Mózes Második Könyve – 3. rész

Egy napon, mikor Mózes apósa juhait legeltette a Hóreb hegyén, megjelent neki az Úr egy égő csipkebokorban. Mózes csodálkozott, hogy ég a csipkebokor de mégsem ég el. Közelebb ment, s ott megszólította az Úr, és elmondta neki, hogy terve van vele. Ő fogja kivezetni Izráel népét Egyiptom földjéről. Bár Mózes nem akarta vállalni ezt a feladatot, Isten tudta, hogy képes rá és ő lesz az a személy, aki a választott népet megszabadítja. Mózes próbált megszabadulni ettől a feladattól, mivel szerinte neki “nincs szája a nép előtt”, az Úr mellé rendelte az ő bátyját Áront. Ők ketten fogják kivezetni a választott népet Egyiptom földjéről, a szolgálat házából. Mint minden más történettel, úgy ezzel is Istennek üzenete van számunkra.

Ahogyan ott és akkor, több ezer évvel ezelőtt ígéretet tett Ábrahámnak és az ő nemzedékeinek, és be is tartotta azokat, úgy azokat az ígéreteket is betartja, amelyeket nekünk tett. Ugyanakkor terve van velünk. Terve volt Istennek Izráel népével és minden más néppel is, úgy velünk is terve van. Már anyánk méhében tudta, hogy minket mire fog elhívni. Bár lehet, ezekről a tervekről mi nem tudunk, sőt még nem is sejtjük, Ő tudja és a megfelelő időben be is fogja teljesíteni. Zúgolódhatunk mi magunkban, sőt hangosan, szavakban, az Úr azt véghez fogja vinni. A választott nép sem hitt Mózesnek és ő sem hitte, hogy készen áll arra a feladatra, amit az Úr neki adott, mégis véghez tudta vinni.

Mi sem hisszük sokszor, hogy az Úrnak igenis terve van velünk, és hogy mi alkalmasak vagyunk rá, de az Úr ismer minket saját magunknál is jobban, és tudja, hogy jó embert választott arra a “munkára”! Bár Mózes is kételkedett magában, az Úr segítségével képes volt rá. Mi is kételkedhetünk magunkban, ha elhisszük, hogy Isten segít nekünk és mellettünk van minden helyzetben, akkor biztos, hogy siker és öröm lesz annak a “munkának” az eredménye. Lehetnek rossz napjaink is, amikor feladnánk a reményt, csak bízni kell az Istenben és nem érhet minket csalódás vagy veszteség, mert az Úr minden helyzetben ott van velük!

Szabó Rita

Szóljon hozzá