Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Önvizsgálatra késztet a kialakult helyzet

Önvizsgálatra késztet a kialakult helyzet

Kedves Testvéreim!

„A hosszú várakozás beteggé teszi a szívet…” (Péld.13,12)

Várva vártuk, hogy világosan megfogalmazott törvény rendelkezzen járvány-ügyben. Ehelyett ahányan megszólaltak ,mindig mást mondtak. Nehezen lehet eldönteni, hogy milyen okai vannak az egymásnak ellentmondó nyilatkozatoknak. Ha lenne időnk és humorérzékünk feljelenthetnénk egyenként minden tájékoztatót álhír keltése és terjesztése címen. Sajnos közöttünk is terjednek félreértések és magyarázatok elegészen az egyházi vezetők cinkos együttműködéséről a hatalmakkal. Magyar egyházaink vezetői nem lettek az álhírek terjesztőinek cinkosai, és nem lehetnek valamely véleményező csoport félreértetésekre irányuló indulatos hangjának szócsövei. Nem vonták ki magukat a világból, hanem nehéz eseteket segítettek megoldáshoz, államtitkársággal tartottak kapcsolatot, fizetésekről gondoskodtak, folyamatosan intézkedtek. Nem gyártottak összeesküvési elméleteket.

Ebben az esetben hatványozottan imádkoznunk kell Isten üzenetéért és a törvényalkotók és a végrehajtók józan döntéséért, amit tőlük alig várhatunk, de a kegyelemben bizakodva mégis. Egyházkerületünk a törvényadta lehetőségek szerint maximális erővel és összefogással elkezdi a járványhelyzet új fejezetében a soha meg nem szűnt szolgálat következő fokozatait járni.

Ezzel a lelkülettel kapcsolódunk a mai imanaphoz, amely ökumenikus igénnyel szólítja fel az egyháziakat és világiakat Isten könyörületéért, hogy gyógyítsa meg ezt a megbetegedett világot. A járványfélelem megmutatta számtalan más bűnünket, kicsinyes vétkeinket, eddig rejtett indulatainkat. Önvizsgálatra késztet a kialakult helyzet!

Testvéreim! Amint megszületik a várva várt rendelkezés, azonnal indítjuk körlevelünket, amely megfelelő tájékoztatást fog nyújtani a gyülekezetek javára.

Nagyvárad, 2020. május 14.

A békesség kötelékében!
Csűry István

Szóljon hozzá