Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Neh z lecke felemelni a h laad s pohar t – Hegyi besz d S rk z jlakon

Neh z lecke felemelni a h laad s pohar t – Hegyi besz d S rk z jlakon

Forr s: frissujsag.ro

Sokan m szt k meg a s rk zi hegy kaptat it, hogy Sz kely J zsef egyh zgondnok sz l h z n l, az si atyai intelem szerint a hegyi pr dik ci n h l t adjanak bor rt, keny r rt, az let minden napj rt – s aki h l t ad, az sz vesen ad abb l is, amit kapott.

Csod latos ver f ny vonta z ldes-arany ragyog sba az szi sz nkavalk dban pomp z erd t, melynek kacskaring s tjain s d l in jutottak el a h l t adni akar k Sz kely J zsef egyh zgondnok domboldalban megkapaszkod , az nnepi alkalomra sz pen feld sz tett sz l h z ig – ugyanis S rk zhegyen, ebben a fest i k rnyezetben az a szok s, hogy minden vben m s csal d a h zigazd ja a hegyi pr dik ci nak. A f k k z l, az sv nyekr l nagy csapatokban rkeznek a hagyom nytisztel s rk ziek, hiszen a hegyi pr dik ci nemcsak egy seikt l meg r k lt, t bb vsz zados “szok s”, de atyai intelem is, a m ltban a S rk zhegyen birtokot maguk ut n hagy ap k a legt bb esetben hal los gyukon sem felejtettek el rendelkezni ennek a borterm vid kekre jellemz hagyom nynak a tov bb ltet s r l.

Ez az nnep mindig j alkalom volt arra, hogy az emberek bar ti, rokoni k zben megh nyj k-vess k sorsukat, a vil g, az orsz g, a sz kebb k z ss g dolgait a sz vet-lelket melenget rvendez s mellett. Igaz, az idei rvendez s nem tartott n tasz val m snap hajnalig, mint ahogyan vtizedekkel ezel tt az teljesen mag t l rtet d dolog volt, hiszen rohan vil gunkban m r az egy ttl tnek, az rvendez snek sem tudunk annyi id t szentelni, mint illene, mint egykor tett k eleink. S hogy ezt a hagyom nyt a fiatal gener ci is tov bbviszi majd, azt mi sem igazolta jobban, mint a pr dik ci ra sz p sz mban rkezett fiatalok s gyermekek csoportja, akiknek tal n m r nincs annyi idej k a hegy kaptat in felm szni s a sz l t megm velni, mint eleiknek, de az szi h laad s a csod latos, term szetes templomban ugyanolyan fontos esem ny sz mukra. “K sz nj k, hogy benn nket erre a f ldre helyezt l, hogy s f rok lehett nk ebben a mindens gben, s lvezhetj k a javakat, amelyeket kapunk.

K sz nj k az esztend nek minden napj t, minden ld s t, a kenyeret, a bort, a gy m lcs ket – h latelt sz vvel j tt nk ma ide s j nnek az emberek minden nnen, hogy elt ltse ket a te b kess ged, amire nagy sz ks g nk van” – fogalmazott Nagy Erika lelkip sztor, aki pr dik ci j t P l apostol thessalonikabeliekhez rott els levele egy sor ra p tette. “”Mindenben h l kat adjatok; mert ez az Isten akarata a Krisztus J zus ltal ti hozz tok- – akinek valamilyen k t d se van a hegyhez, az elj tt k sz netet mondani, r lni s h l t adni a sz ret rt, a t ke gy m lcs rt, az let rt. Mert igaz ugyan: mindenhez rteni kell, j l megdolgozni a f ldet, vigy zni a t k re, polni a gy m lcsf t, de kell a napf ny s az gi ld s is, mert ha az nincs, akkor minden hi baval ; hi ba dolgozik az ember, ha nincs rajta Isten ld sa, a munk nak nem lesz eredm nye, de m g l tszatja sem. Meg kell k sz nn nk Isten szeretet t – t l a materialista javakon, mert azok mind r ad sok -, a h laad s pedig letform v kell legyen, nem az utols helyen llnia. s meg kell tanulnunk j ban, de rosszban is h l t adnunk – igen, t vol ll t l nk h l t adni a sz ks gben, a nehezebb napokon, a bor sabb id kben. Neh z lecke a h laad s pohar t felemelni- S azt sem mindig k nny betartani, elfogadni: Isten elv rhatja, hogy adjak abb l, amivel meg ldott engem – pedig ami az “eny m-, az val j ban Isten , s f rs gra kaptam t le, s semmit nem tarthatok meg magamnak. Meg kell tanulnunk mindenkor, mindenben, minden rt h l t adni, s aki h l t ad, az sz vesen ad abb l, amit kapott, mert is kapta” – mondta. A hegyi pr dik ci hagyom ny szerint szeretetvend gs ggel rt v get – igazoland , hogy az ottaniak meg tudj k osztani m sokkal azt, amij k van.

Szab Kinga M ria

Szóljon hozzá