Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Látogatóban Sárospatakon

Látogatóban Sárospatakon

Kettős érzés fogja el az embert akkor, amikor szatmári emberek sikereit látja Magyarországon vagy külföldön. Egyrészt örvendetes is, másrészt hiányérzetet okoz, hiszen jó lenne mindezt itthon látni. Sárospatakon Nagy-Baló Csabánál, az ottani Refi igazgatójánál tett látogatást Király Lajos esperes, Tarr Szilárd vállalkozó és Rácz Ervin sajtóreferens.

Perényi, Kopácsi, Rákóczi, Kossuth… és még sorolhatnánk azokat a neveket, amelyek előkerülnek dicső múltunkból akkor, amikor Sárospatak felé irányulunk. A sárospataki diák fogalma az évszázadok során óriási érékké nőtte ki magát. Comenius utódai azonban ma is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Amellett, hogy minden külső feltételt biztosítanak a tanuláshoz, a lelki fejlődésre is legalább akkorra hangsúlyt fektetnek.

Amikor belép az egyszerű ember az iskola kapuján, amellett, hogy a felelősségteljes büszkeségre okot adó múlttal találkozik, az iskola jelene is ámulatba ejtő. Nevető diákok, jókedvű hangulat mellett jelen van a tisztelet, ami abban is megnyilvánul, hogy messziről köszönnek a fáradt vándornak: Áldás, békesség! És ezt nem úgy muszájból, kényszerből, hanem a lehető legtermészetesebb módon, huncut mosollyal az arcukon, sugározva azt, hogy jó pataki diáknak lenni.

A tanári és az igazgatóság felé haladva kiegyensúlyozott, de ugyanakkor tettre kész pedagógusosokkal lehet találkozni, az igazgató lendülete ragadós, de a lendület mégsem vállik stresszes rohanássá. Becsöngetnek… Érdekes módon rá két percre csend van a folyósón, és az osztálytermekből sem szüremlik ki embertelen hang. A tökéletesen felszerelt kémia, fizika, biológia és idegennyelv osztályokon túl a református tanintézményben a református tanterem mellett ott van a római és a görög katolikus tanterem is, mert ez igy természetes, és erre senki nem kényszeritett senkit. Ez több mint ökumené.

A Dr. Sándor József pataki öregdiákról elnevezett informatika laborban pedig nagyon kell vigyázni arra, hogy az embernek ki ne akadjon az állkaptája. Profi gépek, felszerelések, amelyek azért kerültek oda, mert az iskola fennemlített egykori diákja úgy gondolta, hogy jövőbefektetés nélkül semmi értelme nincs eddigi sikereinek. És lám egy tudatos, tettre kész, koncepcióval rendelkező vezetőség, társulva a véndiákokkal, az egyházzal és a politikummal olyan dolgokat tud véghezvinni, amire Perényi, Kopácsi, Comenius, Rákóczi és még Kossuth is elégedetten csettint a mennyei aranycsapat meccseinek szünetében…

Certificatul de indentitate sau pasasport, va rog… – szól a kiábrándító ébresztőóra a határnál. És a szülő meg a lelkész pedig reményvesztve gondolkodik azon, milyen érvet soroljon fel gyermekeinek, ifjúinak arra vonatkozóan, hogy itthon tartsa őket…

Szóljon hozzá