Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Id kapszul t tal ltak Szamosdobon
[*~ alt *]

Id kapszul t tal ltak Szamosdobon

Id kapszul t tal ltak, renov l s k zben, a reform tus templomtorony g mbj ben, Szamosdobon.

B r az “id kapszula” kifejez s 1937 ta haszn latos, de az tlet egyid s az emberi civiliz ci val. Az emberek m r az kor ta meg r k tett k a m ltat, fontos emberi jellemvon sunk az, hogy meg tudjuk r k teni a m ltat, fel tudjuk id zni azt, eml kezni r s a jelen esem nyeivel sszevetni.

Az inform ci r gebbi id kb l egyfajta kommunik ci nak tekinthet a j v vel.

Az id kapszul kat ltal ban valamilyen jeles esem ny alkalm val, nneps g k s ret ben helyezik el, alapk let teln l, p t sekn l, fel j t sokn l, hogy a (k zeli vagy t voli) j v ben l k kinyiss k. Az id kapszul kra gy tekint nk, mint egyfajta m zeumra, amelyik megpr b lja meg rizni a mindennapi let egy szelet t a j v sz m ra. Az id rohan, senkire nem v r. A m lt az id nek az a r sze, ami m r megt rt nt, a m lt olyan esem nyek felhalmoz d sa, ami a t r s id egy bizonyos pontj n t rt nt. N ha nem tudjuk a m ltat elengedni m skor b rmit megtenn nk, csak hogy elfeledj k v gre, s n ha valami jat tudunk meg a m ltr l, ami m s f nyben l ttat egyes dolgokat a jelenben. Ez t rt nt a Szamosdobi Reform tus Egyh zk zs g let ben is. A Bodn r c g ipari alpinist i a vill mh r t fel j t sa k zben vett k szre, hogy a torony g mb t tart gerenda elkorhadt s sz ks ges megjav tani. A g mb t, amikor a daruval leemelt k, akkor tal lt k meg az alpinist k, az ut kor sz m ra elrejtett id kapszul t. B r a kapszula be zott s a benne l v iratok rossz llapotban vannak, de egyes r szei elolvashat k. Az iratok k zt van k t n vjegyz k az adakoz kr l, akik a r gebbi renov l st t mogatt k, egy 1878 ban Kecskem ten nyomtatott t rt nete az egyh zk zs gnek, egy lev lbor t k, amelyen a magyar kir lyi posta, magyar koron t br zol k t b lyeg tal lhat .

A legut bbi n vjegyz k, az 1957 -ben t rt nt jav t s adatair l sz mol be, Bara J zsef nagytisztelet lelkip sztor idej b l. Zsolt. 77,6 “Elm lkedem a r gi napokr l, a hajdankor veir l.” l sd m g a Zsolt.78,2-8 verseit is!

Az esem nyr l besz molt:

M sz ros Mih ly

helybeli reform tus lelkip sztor.

Szóljon hozzá