Kezdőlap / Gondolatok / Hogyan rontsuk el az ünnepeinket?

Hogyan rontsuk el az ünnepeinket?

Forrás: Parokia.hu

December: ünnep ünnep hátán, minden erről szól az akciókat hirdető reklámújságtól a híreken át a szószéken prédikáló lelkészig.  Áhítatos légkör, Istenre figyelő csendesség? Ugyan már, több realitás van egy sci-fi regényben! Családtagjainkkal, barátainkkal való kapcsolatok ápolása, erősítése? Lehetetlen egy ilyen zsúfolt, stresszes hónapban?! Hagyományaink ápolása, új dolgok kipróbálása? Minek, hisz magunkra sincs időnk, erőnk!

Végre forduljunk olyan irányba, amelyiken biztosabb a járásunk. Gyakoroljuk azt, amihez úgyis jobban értünk. Rontsuk el az ünnepeinket! De ne csak úgy töredékesen, bizonytalanul, félmunkát végezve, ahogy szoktuk, hanem végre professzionális formában, módszeresen.

A következőkben bemutatnék kétszer tizenkét tanácsot, amelyek segítenek végérvényesen szétforgácsolni az adventi készülődésünket és a karácsonyi ünneplésünket.

A pontok megalkotásában segítségemre volt a Győr-szabadhegyi „Kincskereső“ családos kör szülői gárdája és a felnőttkör tagjai.

Hogyan rontsuk el az adventünket?

1. Ne vegyél adventi koszorút, készíteni pedig végképp tilos!

2. Ne legyél személyválogató, egyformán legyél hűvös, tartózkodó mindenkivel, légy elviselhetetlen.

3. Szakíts minden fajta hagyománnyal!

4. Kerüld el a templomot! Zárd ki Istent!

5. Légy önző!

6. Ne dőlj be a szeretetbeszédnek, rontsd el mások örömét is.

7. Legyen az ünneppel, az ünnepléseddel kapcsolatban határozott elképzelésed, és mindenképp ragaszkodj hozzá!

8. Merülj el akár többször is az adventi vásár forgatagában, hagyd, hogy vigyen az ár. Kerüld a kreativitást, csak kész dolgokat vásárolj, ha lehet, akciósan, hitelre.

9. Soha ne légy csendben, soha ne legyen csend körülötted!

10. Csinálj minél több dolgot minél rövidebb idő alatt! Ne várj semmire, mindent azonnal…

11. Csak a pénztárcád tükrében szemléld az adventedet!

12. Vágyj arra folyamatosan, ami nincs, amire nem is lesz lehetőséged!

 

Hogyan tegyük tönkre a karácsonyt?

1. A házadat világítsd ki, ne a szívedet! A sikeres karácsony a villanyszámládon mérhető.

2. Rombold le gyermekeid minden illúzióját. A cinizmus a legjobb eszközöd, ezt ne felejtsd el!

3. Hölgyeknek: a lényeg a készülődés, a vásárlást, takarítást hagyd december 24-re. Ilyenkor 120 százalékot kell hozni, az amúgy is túlzsúfolt napokban legyen tökéletes rend, kristálytiszta lakás, háromféle menü, nyolc sütemény stb.

4. Uraknak: csakis saját kézzel faragott fenyőt lehet állítani a tartóba! 24-én délben keresd meg az égősort, majd miután kibogoztad nagy nehezen és rájöttél, hogy rossz, szaladj venni egy újat.

5. Személyes kapcsolataid ápolására, családi kötelékeid erősítésére egyetlen mód: a közös tévénézés.

6. Szenteste se kapcsold ki a mobilodat. Hívj fel minden rokont, barátot, vagy küldj sms-t.

7. A régi sérelmek felhánytorgatásának, családi problémák megbeszélésének legjobb pillanata az, amikor körülülitek az ünnepi asztalt.

8. Még véletlenül se örülj az ajándéknak. Ne higgy mások örömének sem, úgyis csak megjátsszák.

9. Egyél és igyál többet a kelleténél, többször is az ünnepek alatt.

10. Mindenképp látogass meg az ünnep két napján minél több vidéki rokont minél nagyobb területet átfogva!

11. Ha a templomban vagy: az igehirdetés alatt azon járjon az eszed, mi minden maradt el eddig, mi nem lett olyan, mint szeretted volna, az úrvacsorakor pedig aggódj az elkövetkező dolgok miatt (honnan késel el, ki nem fog örülni az ajándéknak stb.)

12. Légy tökéletes, és felelj meg minden általad vélt elvárásnak.

Nincs garantálva a biztos siker, de ha minden pontot betartunk, megnő az esélye, hogy az ünnepek után elégedetten vehetjük tudomásul: minden romokban van, Istennel csak gyengült a kapcsolat, a házastársunk haragszik ránk, a gyermekünk nem áll szóba velünk, fáradtak vagyunk és üresek.
Ha tényleg így akarjuk, persze…

Ha mégsem ünnepeink lerombolása a célunk, akkor is használhatjuk a listánkat. Vonuljunk el egyedül, vagy üljünk össze szeretteinkkel egy csendes este, majd fogalmazzuk meg a huszonnégy pont ellentétét, fordítottját, pozitív párját. Ha ez sikerült, már csak tartsuk magunkat ahhoz, amit leírtunk vagy átbeszéltünk. Talán sikerülhet mégis az, amiben kevésbé vagyunk jók, de valahol mégis mindig meg akarjuk valósítani.
Sikerülhet ünnepelni, igazán és szépen.

 

Szóljon hozzá