Kezdőlap / Napi Ige / Napi Ige, 2011 december 22.

Napi Ige, 2011 december 22.

„Mert Krisztus is szenvedett egyszer a bűnökért, mint igaz a nem igazakért, hogy minket Istenhez vezéreljen; megölettetvén ugyan test szerint, de megeleveníttetvén lélek szerint;” 1Péter 3,18

Ezekben a versekben az apostol a szenvedésével foglalkozik. Az ember nem szeret szenvedni, és talán nem szólunk valótlanságot, ha azt mondjuk, hogy nem is tud szenvedni. Gondoljunk csak arra az isteni biztatásra, hogy szenvedjétek el egymást és bocsássatok meg egymásnak mint ahogy a mi Urunk Jézus Krisztus is megbocsátott minékünk. Valahogy ez nem működik a mi életünkben. A szenvedés az mindig fájdalommal és szomorúsággal jár, ezért ha lehetne mindig szép, kiegyensúlyozott életet szeretnénk magunknak és mindent elkövetünk ennek érdekében.

A mai Igeszakasz azonban másról szól: a szenvedés nem értelmetlen, mert azt Krisztus szenvedése és halála bizonyítja.  Igaz életét, hibátlan Bárányként, helyettes áldozatul adta halálba a bűnösökért, de Istennek különös gondja volt a Szenvedőre: Lelkével feltámasztotta a halálból. Ebben pedig sokan földi életük alatt nem hisznek. Az apostol példaként Noé kortársait hozza fel. Az özönvíz vize a keresztség vizének előképe: a régi világ bűneit mosta el, ez Krisztus vérével a megkereszteltekét. Abban a vízben meghalt minden bűnös, ebben Krisztus szenvedett, halt meg minden bűnösért. Abban Noé és családja talált csak megtartatást, ebben mindenki, aki hisz és megkeresztelkedik.

Jézus Krisztusnak nemcsak a szenvedését kell látni, hanem a dicsőségét is. Mérhetetlen sok szenvedése, megaláztatása és kereszthalála után Isten nemcsak feltámasztotta, hanem a mennybe is felvitte és ott jobbján adott neki helyet. Íme, Krisztus szenvedésének s annak, hogy jót cselekedve szenvedett, értelme is volt, jutalma is lett: másokat megtartott, neki pedig a legnagyobb dicsőség jutott. Mindazok, akik vele együtt, hozzá hasonlóan szenvednek, vele együtt fognak megdicsőülni. Jobb tehát jót cselekedve szenvedni, mint gonoszt cselekedve.

Áldott Karácsonyi Ünnepet kívánunk minden kedves olvasónak!

 

Szóljon hozzá