Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Hetedszer is Mikola – XI. Bibiliaismereti Vetélkedő

Hetedszer is Mikola – XI. Bibiliaismereti Vetélkedő

Tizenegyedik alkalommal szervezték meg az egyházmegyei bibiaismereti vetélkedőt szatmári egyházmegyében, melynek szombaton 10 órától adott helyszint a Szatmárnémeti-Láncos Református Egyházközség.

Rácz Ervin egyházmegyei ifjúsági előadó köszöntő szavai után a Kálvin házban házigazdaként Kaszaniczki Csongor beosztott lelkipásztor áhítata nyitotta meg az alkalmat: „Elég neked az én kegyelmem.” (2Kor 12,9) Papp Krisztina szigetlankai kántornő vezetett a dicsőítésben: Az Úr irgalma végtelen, Lelkem vágyik utánad, Hús vér templom…

A vetélkedő témája a reformáció emlékévében az ún. öt Sola volt. A következő bibliai részekből kellett tehát készülni: Sola scriptura: Az elveszett törvénytekercs 2Kir 22-23 – Fülöp és a komornyik ApCsel 8,26-40 Sola fide: Naámán 2Kir 5, 1-19a – Kapernaumi százados Lk 7, 1-13 és Mt 8,5-13 – A hit és a cselekedet Jak 2 Sola gratia: Lót 1Móz 18,16-19,30 – Adós szolga Mt 18,21-35 Solus Christus: Rézkígyó 4Móz 21,1-9 – Golgota Mk 15 – Jézus a tengeren jár Mt 14,22-33 Soli Deo Gloria: Bábel tornya 1Móz 11,1-9 – Aranyborjú 2Móz 24 és 32 – Kármel hegy 1Kir 18 – Pál Lisztrában ApCsel  14,1-20.

Két része volt a vetélkedőnek. Az egyéni versenyre való tesztet Székely Tünde vallástanárnő állította össze. Ebben a mikolaiak a dobogó mindhárom fokát elfoglalták: Első Zsiga Zsanett és Kállai Hanna, második Magyar István, harmadik Zsiga Zselyke.

A csapatvetélkedőre a feladatokat Győrbíró Csilla református vallás szakos tanfelügyelő állította össze, a szikések és Lázár Eszter vallástanárnő segített a javításban. Jelképesen 500 pontot érhettek el a csapatok. Első helyezett, maximális pontszámmal, zsinórban hetedszer a mikolai csapat lett, második helyen a versenyen először résztvevő szigetlankaiak végeztek (470 p), a dobogó harmadik fokán a Szatmár-Láncos csapata állhatott (330p). Dicséretben részesült a „Mixt” csapat, azaz a több egyházközségből verbuválódó szikések (305p).

Minden jelenlevő fiatal ajándékkal távozhatott, de a legfőbb jó az volt, hogy az Igével foglalkozhattak, és lehetőleg kedvet kaptak arra, hogy ezután is gyakran tegyék meg, mert ettől református a református. Éppen ezért, minden túlzás nélkül ez volt az év legfontosabb és  leglényegesebb ifjúsági eseménye.

Szóljon hozzá