Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Hála az idei érettségi eredményért

Hála az idei érettségi eredményért

Tisztelt igazgató úr és aligazgatónő! Kedves iskolalelkész, tanárok, tanítók, diákok és valamennyi alkalmazott!

Az elmúlt héten egy magyarországi pszichiáter barátommal beszélgettem egy 10 éves leányka különleges esetéről, aki az anoraxia nervosa nevű, igen alattomos pszichés betegségben szenvedett. Eleinte a szülők a gyomortükrözéstől a különböző szövettani analízisekig szinte mindent elvégeztek: a belgyógyászok gasztroenterológai, endokrinológiai, hepatológiai és nefrológiai  vizsgálatokat végeztek a gyermeken, és kiderült, hogy semmilyen organikus problémája sincs. De akkor mi okozhatja a fogyást és az édesanyja által készített étel elutasítását? A következő érdekes dolog derült ki: a családban az édesanya töltötte be a vezető, már-már diktátor szerepét, akinek feltétel nélkül engedelmeskedtek nemcsak a gyermekek (hárman vannak testvérek), hanem az édesapa is. Azzal, hogy a gyermek visszautasította az ételt, NEMET mondott az édesanyának (gondolhatta, legalább valaki tegye meg a családban!!!). Az étel elutasítása tehát lehetőséget nyújtott a tiltakozásra a maga, gyermeki módján.

Az érettségi eredmény nagyon fontos egy iskola életvilágában, főleg Romániában. Amíg egyes országokban több attribútum által  rangsorolnak egy középiskolát vagy egyetemet (és szerintem is így helyes), addig nálunk szinte csak az érettségi eredménye számít. Az utóbbi esztendőben ismét sikerült egyre jobb eredményeket elérni ezen a területen, melyért szeretnék köszönetet mondani az igazgatóknak, a tanároknak, a tanítóknak, a diákoknak és az iskola valamennyi alkalmazottjának. A 81,40 %-os eredmény iskolánkat az élmezőnybe juttatta.

És most kanyarodjunk vissza a kislány esetéhez paradox megközelítésben és analógiában. Az érettségi eredmény javulása hiszem, hogy mindannyiunk tudatos vagy tudattalan tiltakozásának a manifesztációja: az oktatóké és tanároké, amely által azt mondjuk: elég volt a „fogyásból”, abból, hogy iskolánkra, az ott tanítókra és tanuló diákokra egyesek úgy tekintenek, mint akik előbb utóbb „elfogynak”, miközben az „ásót” is kezükbe vették, hogy sírunkat megássák. Önök bebizonyították, hogy van megoldás, hogy szorgos munkával eredményt lehet elérni. A Szatmári Református Egyházmegye az oktatóknak nyújtott havi támogatással; az önálló iskolalelkészi állás létrehozatalával, az épülőfélben lévő és épülendő napközikkel és bölcsődékkel; az iskolában hamarosan kezdődő teljes felújítási munkálatokkal; a hollandiai továbbképzés lehetőségeivel is próbálja önöket segíteni és támogatni ebben a nemes feladatban és küzdelemben.

Tisztelt igazgató úr és aligazgatónő, kedves iskolalelkész, tanárok, tanítók és diákok! A Református Gimnázium valamennyi alkalmazottja! Hálás és büszke vagyok az idei érettségi eredményért. Mutassuk meg környezetünknek a jövőben, hogy ez csak a kezdet, és még többre vagyunk képesek. Ehhez adjon önöknek és családtagjaiknak az Úr Isten erőt, egészséget és áldást.

                                    Tisztelettel:

                                                           Király Lajos,

                                                                esperes

Szóljon hozzá