Kezdőlap / Függőleges / Függőleges 2011

Függőleges 2011

Május 6-án pénteken 16 órakor nyitotta meg kapuit a Függőleges Keresztény Ifjúsági Konferencia Kolozsváron, a Kétágú templomban, amelyen idén 500 regisztrált fiatal vesz részt.

Az ünnepélyes megnyitóra 16 óra 30 perckor került sor, ekkor egy rövid jelenet keretében bemutatkoztak a moderátorok (Visky Anna és Oláh Krisztián), valamint köszöntötte a jelenlévőket Berke Krisztina, a Függőleges projekt-koordinátora. A program ismertetése után került sor az első előadásra, amelyet Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület ifjúsági előadója tartott.
A konferencia szervezői visszahívták Ifj. Csomós József, magyarországi előadót, miután tavaly sokakat meghódított humoros és szókimondó stílusával.
Idén nem sokban különbözött előadónk témája a tavalyitól, ennek ellenére kizárólag új dolgokat hallhattak e résztvevők s a humor most sem hiányzott, még Móricka is szerepet kapott az előadásban.
„Bezzeg a mi időnkben!” – kezdte Csomós, aki szerint ma már a csapból is a szex folyik! Nagyon nehéz ilyen körülmények között normálisnak megmaradni. A világ nem kérdéseket tesz fel, hanem konkrét választ ad a szexre: alaptétel: a szex jó dolog!
A kérdés az, hogy tényleg jó dolog-e a szex? Bár a hallgatóság átlagban passzív volt, a kérdésre ezúttal egyértelműen igennel válaszolt. Bibliai rávilágításban szexről először Ádám és Éva történetében olvashatunk, ahol a Biblia ezt írja: ismerte Ádám Évát. Tehát, Isten nem csak egy férfit, vagy csak egy nőt teremtett. (Képzeljük el a világot nők nélkül). Isten megadta azt az örömet, hogy élvezhessük az ellenkező nem társaságát.
Ellenkező nem? Elértünk arra a pontra, mikor a férfi már nem férfi, a nő pedig nem nő. Csomós megosztotta személyes tapasztalatát is, említve egy ilyen esetet, mikor irodájában ülve egy „ember” érkezett hozzá, egy reklámcég küldöttje. A „férfi” rózsaszín pólóba, rászorulós bársony nadrágba volt öltözve.
Az előadó elmondta, hogy két dolgot nem ért Istennel kapcsolatban: egyik a Szentháromság témája, másik pedig, hogy Isten komolyan gondolja-e az emberrel való elképzeléseit? Komolyan gondolja-e, hogy kísértse az embert – főleg szex terén?
Isten azt várná el tőlünk, hogy felnőttként viselkedjünk. Felnőttnek lenni nem azt jelenti, hogy 18. évünk betöltésével nagykorúak lettünk. A különbség felnőtt és gyerek közt a felelősségtudat. Dávid gyenge volt, és legfiatalabb testvérei között, Isten mégis őt választotta ki, akárcsak Gedeont hasonló helyzetében. Nem a világban eltöltött éveink mutatják felnőttségünk.
Csomós József a szexet több variánsban is meghatározta: a szex lehet öröm, lehet áldás, a szex felelősség.
Férfi vagy? Vállalod a felelősséget? Nő vagy? Kész vagy, hogy anya légy? Vállalod a következményeit, felnőttél? Akkor a többi megy magától. Ha még gyerek vagy, akkor légy türelemmel, Isten a szexet a felnőtteknek találta ki.
Az előadást követően újból hirdetések hangzottak el, valamint néhány rövidebb játékra is sor került, majd az Alsóvárosi Református Egyházkerület ifjúsági csoportja adta elő színdarabját, a Halhatatlanságra vágyó királyfit, amellyel 2010. novemberében megnyerte a Kolozsvári Ifik Színjátszó Találkozóját.
Este a teaházban fejeződött be a program, a szervezők koncerttel kedveskedtek a résztvevőknek.

Második és harmadik nap

Fazakas Ferenc Sándor kezdte meg a Függőleges Keresztény Ifjúsági Konferencia szombati előadássorozatát.
Az előadó szerint az embert férfivé és nővé teremtette az Isten. És amikor szexről beszélünk férfi és nő közötti aktusról beszélünk. A nemet, az ultrahangnak köszönhetően már születés előtt meg lehet állapítani. Lényeges ugyanakkor, hogy családon belül hogyan kezelik a szexualitást. Isten, amikor megteremtette a férfit és a nőt azt mondta, hogy szaporodjatok, de a részleteket nem mondta el, mert Isten belénk teremtette a hogyant, belénk teremtett egy olyan motivációt, ami belülről jön. A szexuális motiváció három jellemvonása: testi érettség, külső ingerek és belső késztetés.
A cselekedet hiányában a férfi elkezd ábrándozni, de vajon milyen hatása lehet?
Az elsődleges szexuális szerv az agy, mert az agyunk kontrollál. A fantáziálásához tartozik a virtuális szex is. A külső inger olyan, hogy akinek van szeme, az látja, ezért nem mindegy, hogy hova nézünk, mire tekintünk, és mit engedünk be az agyunkba, a fantáziánkba.
A külső inger ösztönöz, vágyunk valamire, cselekedetekre késztet, de nem biztos, hogy célt érünk. Motivációs tényező a hit, azonban nem negatív motiváció, hanem helyes motiváció, amit Isten épít belénk és azt akarja, hogy érvényt szerezzen, segít más látószögbe helyezni a szex témáját. Fazekas szerint kezd bejönni egy új trend: a fiatalság nagy motivációja, hogy szeretnének kitűnni, nyugaton pedig azzal akarnak kitűnni, hogy kordában tartják magukat, a testüket. Ha mindenki csinálja, akkor én azért se.
Berke Eszter és meghívottai a párkapcsolatban és a házasságban előforduló elvárásokról beszélgettek, arról, hogy milyen teljesítményt követelünk meg egymástól egy kapcsolatban, és ez milyen hatással van a kapcsolatunkra. Szeretni csak szabadon lehet, vonták le a beszélgetésből a következtetést.
Lehet-e templomba ragyogni, templomban dobolni, templomba szexről beszélni? – tette fel a kérdést a hallgatóságnak ifj. Csomós József, aki Keresztény mítosz rombolás címmel tartott előadást a konferencia második napján. Egy Antropológus hajótörést szenved, túléli, kiköt egy szigeten, ahol találkozik egy kannibállal – ezzel a kis történettel kezdte Csomós József az előadását.
Az antropológus meglepődve látta, hogy a kannibál, akivel találkozott a Bibliát olvassa. Megkérdezte tőle, hogy mégis minek olvassa a Bibliát, hiszen a modern tudományok már mind ellent mondanak a Bibliának. Erre a kannibál azt válaszolta, hogy lehet, hogy a Biblia nem a legújabb kutatásokat tartalmazza, de ha nem azt olvasta volna, már rég megette volna. A Biblia azért van, hogy megváltoztasson bennünket – mondta a Tiszáninneni Református Egyházkerület ifjúsági referense.
Mítoszok rombolása kapcsán Csomós József elmondta, hogy Jézus a bűnös, házasságtörő asszony esetében azt kéri, hogy az vesse rá az első követ, aki bűntelen. És Jézus, amikor mindenki eloldalog, megkérdi, hogy hova tűntek a törvénytudók, akik hisznek a mítoszokban. Jézus azt mondja, hogy nem ítél el, hanem ad egy lehetőséget, vagy utolér a kő, amit feléd dobnak, vagy pedig menj el és többé ne vétkezz. A szexualitás kapcsán is tisztázni kell, hogy mit is gondol erről Isten? Vagy követjük Jézust, vagy “tök mindegy, hogy milyen az életünk”.
Jézussal könnyebb, hiszen, ha őt követjük, akkor ez a követés átformálja az életünk.
Ifj. Berke Sándor az önkielégítésről beszélt, elmondta, hogy könnyebb csinálni, mint beszélni róla. Az önkielégítésről való beszélgetés megkívánja a teljes őszinteséget.
Felmérések szerint a 9-16 éves fiúk korosztályban 92-96 százaléka végzi bizonyos rendszerességgel, lányok esetében az arány 45-52 százalék. Miért válik a téma tabuvá? Van, aki nem tud mit kezdeni azzal, hogy erről beszélnek. A nem beszélni róla, vagy csak erről beszélni, mind a kettő ártalmas. Ahhoz, hogy szembenézzünk a kérdéssel, meg kell tanulnunk kimondani, ahhoz, hogy kimondjuk, ahhoz bizalmi kapcsolatokra van szükség.
A Biblia nem beszél a kérdésről konkrétan. Nem úgy kell megközelíteni, hogy bűn, vagy sem, nem ez a fő kérdés, noha könnyen bűnre, paráznaságra, függőségre nevel. Az, hogy ha bebizonyítjuk, hogy bűn, az még nem segít, attól, hogy bűnként kezeljük, még nem segítség a leszokásban. A félelem nem egy jó motiváló erő. Ha meggyengül a félelem forrása, akkor már elindultál a jó úton. A másik lehetőség, hogy beépítjük az életünkbe, ha nem tudod legyőzni, akkor tedd barátoddá, azaz úgy kezded kezelni, ami már nem fontos.
Mi van a gyökérben, mi van benned? Az önkielégítés rámutat arra, hogy mi van az ember szívében. Örömre van szükséged, szeretetre, elfogadásra, de ki tudja ezt megadni neked? Beszéljünk róla! – fejezte be előadását Berke Sándor.
Imre István Milyen hatások formálnak téged címmel tartott előadást. A mákófalvi lelkipásztor a médiáról beszélt, elmondta, hogy a médiában nagyon tudatosan használnak szexuális tartalmakat, a reklám nem csak arról szól, hogy el kell adni egy terméket, hanem életfelfogást közvetít. A média egyfajta értékrendszert is sugároz.
Szexszel pedig mindent el lehet adni, még a grillcsirkét is. Túlzottan előtérbe került a médiában a szex, a „szexualizáció” azért rossz, mert míg a családban, tanároknak tabu téma, a világ addig ontja felénk a gondolatokat. A szexet úgy mutatja be a világ, mint egy rizikómentes szórakozás.
A fő kérdés: zavarja-e ez az egész, a szexuális fejlődést? Szexuálisan fejlődni kell, magamért és a páromért. A cél, hogy jól szexszelj, ne úton-útfélen bárkivel, hanem a pároddal. Ehhez képeznem kell magam. Zavarja, mert a világ és a média csak laza tanácsokat juttat el hozzám. Nem az a lényeg, hogy tetszetős gondolatokat halljunk. A nők sokszor áldozatok, a szexet sokszor a férfi szempontjából mutatják be, a férfiak a farkukkal gondolkodnak.
A férfiak erőteljesebben szexuálisabb beállítottságúak. Ezt valamilyen módon azonban uralnunk kell. A nőknek azonban csökkenhet az önbecsülése, ha a férfi pornólapokat olvas, hiszen milyen rossz érzés lehet, ha azt látja, hogy a férfi, ahhoz, hogy begerjedjen mást is kell lásson. Nagyon rombolja az értékrendszerünket, az egymással szembeni elvárásunkat, szexuális képünket az, amit a világban látunk. Hiányzik az intimitás is abból, amit a világ nyújt. Az értékrendszer, amit a világ át akar adni egy más világba, egy fantáziavilágba akar elvezetni. 95 százaléka azoknak, akik pornóoldalakat néznek és a telefonszexet tartós kapcsolatban élő férfiak. Egyetlen egy cél van: elégülj ki, a világ a kielégedettségedet akarja szolgálni. A családalapítást teljesen elvetik. Minden szexuális tettnek következménye van, de erről a világ nem beszél. A hatásokat nem tudjuk megszűntetni, hanem azt kell átengedni, ami éppen, hogy nem alakítja az értékrendszeremet. Igen, a szexre, de nem arra a szexre, amit a média kínál. Fontos, hogy ez a fajta kapcsolat is minőségi legyen. A minőséget azonban nem a médiából lehet megtalálni. A szexualitás Isten ajándéka és azt akarja, hogy jól éljed, de ehhez az kell, hogy őrizkedj ezektől a hatásoktól.
Mike Pál lelkipásztor szerint Isten jót akar nekünk, ezért mond olyan dolgokat vagy szexualitásról, amelyek elfogadhatatlanok, mert szembemennek a boldogságunkkal, vágyainkkal. Meg kell hoznunk bizonyos döntéseket.
Mike Pál szerint minden erkölcsi kérdésről nehéz dönteni, nem elég eljutni a menedékház küszöbéig, mert megfagyunk, ha nem lépünk be a házba. Lehetetlen teljességgel tiszta vizet önteni a pohárba, a Sátán pedig dolgozik azon, hogy ez ne történjen meg.
Senki sem akar rosszat párjának, barátnőjének, mindenkiben jóakarat van. A reklámok azonban azt sugallják, hogy állatok vagyunk, akik nem tudunk uralkodni az érzéseinken, vágyainkon. És a reklámoknak elhisszük, hogy ezek vagyunk, és nem tudunk jól cselekedni. Sajnos nem működik, hogy megígérjük, hogy új életet kezdünk, mert torzulásokról beszélünk.
A média mögötti sátán eltorzítja a szexualitás megjelenítését és pont emiatt nem működik az, hogy csak úgy megváltozunk, többet nem önkielégítünk, nem fekszünk le a barátnőnkkel. Jézus nem ígéretet kér, hanem akarást, mert csak akarattal lehet megváltozni.
Először meg kell vizsgálnom magam, Jézus előtt úgy, ahogy vagyok, egy dolgot kell tennem, hogy engedjem, hogy Jézus befolyásolja az életem. Először azt kell megfogalmaznom, hogy nem tudom jól a dolgokat, el kell hinni Jézusnak, hogy azért jött, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba. És engedni kell, hogy addig töltse a tiszta vizet, amíg ki nem csordul a pohár.
Jézus megtaníthat egészségesen élni, mert Ő tudja, hogy számunkra a legjobb. Isten azért adta az értelmet, hogy uralkodjunk az ösztöneinken és egy dolgot kér tőlünk, hogy hozzuk meg azt a döntést, hogy megpróbálunk odafigyelni az érzelmeinkre.
Délután különböző szabadidős és alternatív programokon vettek részt a konferenciázók.
Visky Péter lelkipásztor Vasárnap délben hirdette az igét, a konferencia záró istentiszteletén. Az igehirdetés alapja a Korinthusibeliekhez írt első levél 6. részének 17-20. versei voltak.
Isten megismerését az a tény teszi lehetővé, hogy ő megszólal, szabályosan bemutatkozik, ezzel kezdetét veszi a vele való beszélgetések és találkozások nagy pillanatai, a vele való együttélés csodája. A régmúlt idők ilyenszerű találkozásainak, izgalmas beszélgetéseinek írott gyűjteménye dokumentuma a Biblia. Én az Úr vagyok, hangzik a bemutatkozás. ezzel együtt összekapcsolódik a léte azzal, aki hallja az ő szavát.
„A te istened vagyok. Létrejön egy személyes kapcsolat az örökkévaló Isten és te közötted. Számomra a Biblia azért lett egy fontos könyv, mert benne az életemmel kérdésekkel találkozom nap mint nap fehéren feketén. Nincs olyan területe az életemnek, mely ne lenne szóval illetve és micsoda szóval!+ a megtartó, az üdvözítő szóval. Miért szükséges szólni a szexualitásról a szószékről? Nem köntörfalazva. A válasz egyszerű: mert a mindig időszerű Isten igéje nem hallgat róla. Van mondanivalója. Ma is ezen a területen hozzánk kíván szólni, tanítani, útba igazítani.” – mondta a lelkipásztor.
A gyülekezet Istennek az a családja, ahol erről a kérdésről is lehet nyíltan beszélni. Az alapige nagy kérdése: mire való a testünk? Az önmagát bemutató Isten, a háromszemélyű én, aki tökéletes szeretetközösségben van magával, önmagunknak is bemutat. szükségünk van erre a bemutatkozásra is.
„Nekem nem egy személytelen, életem mindenapjaitól távollevő Istenem van, hanem egy személyes, aki szól hozzánk, aki annyira közeljött hozzánk a Krisztusban, hogy a közösség, az együttlevés átélhető, megtapasztalható. Mivel személyes kapcsolatom van, nem Istentől kell valami, hanem maga Isten.
Pál nem tart előadást a szexről, még csak morális kérdések fejtegetésébe sem bocsátkozik. A testem az egész emberi lényem nem múlik el. Miért van tehát? Azért van, hogy egy legyek Krisztussal, hogy Krisztusnak tagja legyek, azaz Krisztus fensége alá kerüljek minden testestől, mind lelkestől. Vakmerő kijelentés ez, fizikai testünkkel együtt Krisztus tagjai vagyunk.
„A jó szexuális élet, a jó házasság alapja – hallottam rádióban. Ez hamis, de az igaz, hogy a jó szexuális életnek a jó házasság az alapja. A jó házasságnak mi az alapja? A ti testetek az istentől kapott drága ajándék, a bennetek levő szentlélek templom. Két lábon járó templomok vagytok. A nem kézzel csinálttemplom jár a kézzel csinált templomba. Istennek templomai bizonyságot tesznek életükkel arról, hogy az egy Isten szolgálatában vagyunk, aki testünket és lelkünket megváltotta. Ezt jelentette ki számunkra Istennek igéje feketén-fehéren, ezért dicsérjük Isten, magasztaljuk őt, mert csodálatos élettel ajándékozott meg bennünket. – zárta prédikációját Visky Péter.
Kiss Gábor

 

 

Szóljon hozzá