Kezdőlap / Gondolatok / A SZÜLŐK FELELŐSSÉGE – A konfirmáció elmarad, de a szülő nem maradhat ki a nevelésből!

A SZÜLŐK FELELŐSSÉGE – A konfirmáció elmarad, de a szülő nem maradhat ki a nevelésből!

Dávid és Salamon közös történeteiben megkapó a szülő és gyermek kapcsolatának bemutatása. Különösen emlékezetes Salamon templomépítő szándékának a bejelentése.

Ugyanis apjának álmát valósítja meg, akinek már nincs lehetősége véghezvinni a szép tervet. Ez az álom úgy kezdődött, hogy Dávid cédrusfából készült palotájában élvezvén a nyugalmat, ráeszmél arra, hogy Isten sátorlapokból ideiglenesített helyen lakik. A méltatlan állapotot megszüntetendő születik a templomépítő gondolat. Salamon tud apja álmáról, lehetőséget nyert a kivitelezéshez, Istennek templom épül.

Szívbemarkolóan szép ez a történet, a példaadás magas fokú szemléltetése. Azonban sokkal több van ebben a kedves híradásban. Azt hiszem nyugodtan leírhatom, hogy ez a sok évszázaddal korábbi esemény tökéletes közlése a nevelés egyik legalapvetőbb módszerének. Sőt, Isten azért őriztette meg ezt az eseményt, hogy tanulságul szolgáljon minden szülő előtt a mintaadás komolyságának dolga. Alapvető tévedés azt gondolni, hogy a gyermek a szülő tudatosan felmutatott példaadására kíváncsi. A rejtelmek, a titkok, a tiltott gyümölcsök mindig jobban vonzzák a gyermeki figyelmet. A bölcs szülő hajlamos „spontán mintákat” is előteremteni, majdnem jónak értékelhető eredménnyel. Mégis baj van a modern neveléssel is. Utódaink jellemformálásával nem vagyunk megelégedve. Hibáztatunk iskolát, egyházat, világot, közben a gond a szülőnél kezdődik. Nem a szülői házban, nem a gyermekszobában, még csak nem is szülői áldozatosságban keresendőek az okok, hanem a szülő személyiségében.

E személyiség magatartásában, viselkedésében. A néhány órás, napos csecsemő már igen nagy érdeklődéssel fordul környezetéhez és főleg az édesanyához. A követendő mintákat ilyen korai szakaszban kezdi összegyűjtögetni. A kicsi a közelítő élményeket követendő példáknak minősíti.

Konrad Lorenz éppen harminc éve a madarakon végzett kísérleteivel bebizonyította, hogy a kulcsingerek hatására ösztönös cselekedetek alakulnak ki. Ezek néhány óra alatt mélyen és kitörölhetetlenül bevésődnek, ösztönösen végrehajtandó lételemekké válnak. Az ember életében ez a folyamat bár lényegesebben lassabban (1 év) zajlik, de elkerülhetetlenül megtörténik. A „tiszta lappal” induló gyermek lelkének első, és legdöntőbb oldalait a szülő írja tele. Nem mindegy, hogy ez a szülő milyen lélekkel tartja kezében azt a veszélyes írószerszámot.

Dávid templomálma fia életében valóság lesz. Salamon eredményeihez éppen egy ilyen álom volt szükséges. Ha nem lett volna ilyen minta előtte, vagy ha más lett volna ez a példa, rossz belegondolni, hogy Izrael sorsa hova alakult volna. Mint ahogy alakul rengeteg szerencsétlen élet, születik számtalan tragédia. A szülő felelőssége elsődleges és óriási, azonban ennek támogatására vannak az iskolák, a gyülekezetek.

Ezek az intézmények is megírják a maguk oldalait a gyermek lelkében. Mire felnő kész olvasmány az élete, amibe ha belelapozunk, kiolvasható mit hoz a szülői környezetből, mit kapott a felelős intézményektől. Dávid szép példáján tanulva legyünk mi is gyermekeink életének erőforrásai, akik végül rádöbbenünk, hogy nem is mi építünk az Úrnak, hanem mindig ő épít velünk és általunk.

Csűry István püspök

(Az illusztráció az általánossá vált helytelen szülői magatartás.Sajnos, az ilyen szülők sebzett lelkiismerete vádolja az iskolát, az egyházat és mindenkit önmagán kívül!)

Szóljon hozzá