Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / A megtorlások szatmári mártírja emléktáblájánál emlékeztek

A megtorlások szatmári mártírja emléktáblájánál emlékeztek

Az RMDSZ szatmárnémeti szervezete és a Szent István Kör szervezésében az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést a szatmárnémeti Zárda-templom falán elhelyezett Gonzeczky János-emléktáblánál.

Gonzeczky János tábori lelkész, a megtorlások szatmári mártírja emléktáblájánál gyűltek össze emlékezni vasárnap 12 órától, amikor Gnandt Zoltán történelemtanár, a Szent István Kör alelnöke köszöntött. Hársfalvi Ottó, a szatmárnémeti római katolikus székesegyház plébánosa, főesperes beszéde után Kiss József, a Szatmári Református Egyházmegye főjegyzője a Lukács evangéliumából olvasott egy Igét: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek.” Jézus szavai ezek nagypénteken, a megfeszítés pillanatában. Mi, magyarok rendelkezünk egy saját Golgotával, ami nem más, mint Arad. Aradra tekintünk most is, mert úgy érezzük, nem értették meg akkor a magyar népet és a magyar nemzetet, hogy mit akar magának nyelvében, nemzetében, erejében. Legfontosabb fegyverünk az imádság fegyvere — fogalmazott a lelkipásztor.

Turos Lóránd szenátor és Dr. Sütő Zsolt történelemtanár mondott beszédet. A megemlékezésen Pop Vivien, a Szatmárnémeti Református Gimnázium, valamint Liszkai Krisztián, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja szavalt. A megemlékezés koszorúzással ért véget, közreműködött a székesegyház vegyes kara és a Dsida Jenő cserkészcsapat.

Szóljon hozzá