Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / A béke vallása? – Iszlámról a lelkészértekezleten

A béke vallása? – Iszlámról a lelkészértekezleten

Megtartotta soron következő lelkészértekezletét a Szatmári Református Egyházmegye lelkipásztori közössége. Az érdekfeszítő előadást Kerekes József egykori Szatmárnémeti-szigetlankai, jelenleg Nagyvárad-rogériuszi lelkipásztor hozta el. Ő egyébként pár hete a Romániai Lelkészértekezlet elnöke is, s mint olyan első kiráályhágómelléki, aki betölti ezt a tisztséget.

Csütörtökön délelőtt Erdei Árva István lelkipásztor igeolvasásával és imájával kezdődött az alkalom, majd Máthé Róbert a Szatmári Református Egyházmegye lelkészértekezleti elnöke köszöntött, Kerekes József pár évvel ezelőtt kezdett el tüzetesebben foglalkozni az iszlámmal, látva annak szükségszerűségét a világpolitika tükrében.

Az előadásban a lelkipásztorok hallhattak az iszlám szó eredetéről: beletörődés, béke. Ebből adódik az érthetően vitatott megállapítás: az iszlám a béke vallása. Kerekes beszélt Mohamed, a “próféták pecsétje” életéről, mekkai és medinai tartózkodásáról, arról, hogy tanítása kísértetiesen hasonlított az ószövetségi profetikus és újszövetségi jézusi tanításokra. Beszélt az iszlám vallás szociális érzékenységéről, a szegények megsegítéséről, valamint politikai, gazdasági és katonai felfogásáról. Szó esett a szunnitákról és a síitákról, azaz az iszlám vallás két ágáról, valamint azok különbségéről.

Az előadást követően beszélgetések alakultak ki a témával kapcsolatosan. Az előadó készséggel válaszolt a kérdésekre.

Szóljon hozzá