Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Többszörös ünnep Aranyosapátiban

Többszörös ünnep Aranyosapátiban

2017. május 15-én többszörös ünnepségre került sor egy Észak- Kelet magyarországi szép faluban, Aranyosapátiban.

VII. alkalommal tartották meg itt a Magyar Világtalálkozó: A vidék napja nevű rendezvényt. Emlékoszlopot avattak Károlyi Gáspárnak és Kálvin Jánosnak a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából, ugyanakkor sor került a Négyeshatármenti Kulturális Találkozóra is. A Szatmári Református Egyházmegyét szép számban képviselték: ott volt a lelkészkórus, a gyermekkórus, énekeseink és lelkészeink közül is többen. Köszönjük  a képeket Higyed Emiliának.

“Aranyosapáti emlékparkjában gyönyörködünk a csónak alakú emlékjelekben, amelyek Kálvint és Károlit idézik. A reformáció 500 alkalmával átvehettem a Karitatív Béke-Díjat, melyet a Magyar Világtalálkozó Szervezőbizottsága, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Panoráma Világklub adományozott. Egyházkerületünk a Felső- Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány részéről Minőségi Védjegyet érdemelt ki.” – írja bejegyzésében az eseményről Csűry István püspökünk.

BÉKENYILATKOZAT

A VII. Magyar Világtalálkozón megtartott
Vallások Párbeszéde Fórum résztvevőinek békenyilatkozata
Aranyosapáti, 2017. május 15.

Mi, a VII. Magyar Világtalálkozó, -Vidék napja rendezvény- „Vallások párbeszéde” témájú tanácskozás résztvevői, a Reformáció 500 éves jubileuma alkalmán, és a négyeshatármenti kulturális találkozó helyszínén közös álláspontunkat és felhívásunkat a következőkben adjuk közre:
Mindenekelőtt Isten iránti hálával állapítjuk meg azt, hogy „Az Úr kegyelmessége az, hogy még nincsen végünk; mivel nem fogyatkozik el az ő irgalmassága!” (Jeremiás Siralmai 3,22.)

Az Ige újrafelfedezése s annak magyarul hirdetése jelentette a megmaradást a nemzet számára akkor, amikor hódító és ártó szándékok pusztulásunkon munkáltak. Hálával emlékezünk mindazokra, akik az elmúlt 500 évben az Ige hirdetésével és az abból fakadó értékekkel gazdagították, erősítették az országot és a nemzetet. Kultúránk megtartó erő.

A történelem vihara sokmindent elsodort, de lélekben mindíg egyek maradtunk. A VII. Magyar Világtalálkozó is ezt az együvétarozást szolgálja. Alkalom arra, hogy találkozzon a vidék a központtal, az eldugott kicsi falu a világvárossal, magyar a magyarral. Mert élni igazán csak együtt, egymással, egymásért érdemes, határtalan szeretetben.

Valljuk, hogy a globális méreteket öltő diabolos, a nagy szétdobáló egymás ellen fordító erői ellenében a dialógus, az egy asztalhoz ülők párbeszéde lehet az egyetlen békés megoldás, ahogyan ezt a mai tanácskozáson is gyakoroltuk a keresztény vallás felekezeteinek résztvevői és az iszlám vallás muszlim képviselője eszmecseréjén.

„A jövendő a béke emberéé” (Zsoltárok k. 37,37.) Ezért hívunk mindenkit, aki egy ilyen jövendőért kész globálisan gondolkodni és lokálisan cselekedni. Kész a békés mindennapokért imádkozni és dolgozni.

Aranyosapáti, 2017. május 15.

Aláírók:

1. Csűry István
2. Nick Ferenc
3. Dr. Tanka László
4. Dr. Fischl Vilmos
5. Higyed István Levente
6. Bokor Balázs
7. Daruka Mihály
8. Bodnár Imre
9. Czuh János
10. Oroszki Szabolcs
11. Huszár Éva
12. Kovács László
13. Szliman Ahmed
14. Joó Géza
15. Király Lajos
16. Dr. Idrányi Zoltánné
17. Tolnai István
18. Orosz Mihályné
19. Dr. Tölgyes Margit
20. Pócsi Gyula
21. Pócsi Gabriella
22. Pócsi Gyula Marcell
23. Zsuk Bernadett
24. Sitiné Pollák Margó
25. Higyed János Mátyás

További részletek:

Szóljon hozzá