Kezdőlap / Napi Ige / 2013. augusztus 15.

2013. augusztus 15.

“És mindjárt még mikor ő szól vala, eljöve Júdás, egy a tizenkettő közül, és vele együtt nagy sokaság, fegyverekkel és botokkal, a főpapoktól, az írástudóktól és a vénektől.” (Márk 14,43)

Mai alapigénk első részét tekintve, olyan sok pozitív, Jézus tanítását övező, és ahhoz hasonlító elemet találunk. Jön Krisztushoz a „tanítvány”, és sok tömeget hoz magával. Milyen idilli lenne a kép, ha a 43. vers első fele létezne csupán. Krisztust fájdalmai és imádságai között meglátogatja a tömeg, amelyik szavaira, csodáira, gyógyításaira kíváncsi.

Szívünkben sokszor indulunk mi is így Krisztushoz, részesei vagyunk a boldog érzésnek: most Jézussal fogok találkozni, és együtt lehetek vele, most csodák fognak történni, most gyógyítást és gyógyulást fogok látni, a közösségben együtt imádjuk és tiszteljük őt.

Sajnos a vers folytatódik. A sokaság fegyverekkel és botokkal közelít, megbízást teljesít a főpapok részéről, Jézus vesztét akarja. Ez az első momentum Krisztus szolgálata alatt amikor a tömeg fizikai módon rá támad. Addig csak kerülgették, szólítgatták, figyelték, most azonban eljött a határozott támadás ideje.

Saját szívünk is sok ilyen Krisztus elleni támadást megért. A baj az, hogy nem a vele együtt imádkozók, hanem a fegyverrel támadók között. Hányszor és hányszor támadtunk mi is a gonosz minden fegyverével Jézus életére, szolgálatára és szeretetére. Különbnél különbek bűneink, amelyek nem tűrik meg az imádkozó és tanító Krisztust a közelükben. Lehangoló az emberi rossz dimenziója a Krisztus elleni támadásban.

Életünk minden pillanatában, akarva vagy akaratlanul elindulunk Krisztushoz, ma is, most is, a kérdés az, hogy mivel közelítünk hozzá: fegyverekkel és botokkal, vagy tanítványi hűséges szívvel?

Figyeld ma is a szíved és ne ellene cselekedj, hanem érette. Ámen.

Kiss József,

Szatmárpálfalva

Szóljon hozzá