Velünk az Isten – 2023. május 27.

,,De Jézus odahívta őket, és így szólt hozzájuk: Tudjátok, hogy azok, akik a népek fejedelmeinek számítanak, zsarnokoskodnak rajtuk, és nagyjaik hatalmaskodnak fölöttük. De nem így van közöttetek, hanem aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen a szolgátok.” – (Márk 10,42-43)

Mi az az emberi viszonyulás, ami már gyerekkorban is jelen van? Mesékben, közös játékokban, barátok közt sokszor ott van, részévé válik.

A versengés ez. Az egymás közötti rivalizálás sajnos még a felnőttkori kapcsolatainkban is megmutatkozik. Sokszor észre sem vesszük már és összehasonlítgatások sora uralja a gondolatainkat, mely viszonyulásunkra is kihatással lehet.

Kinek van szebb, nagyobb, okosabb, drágább és még sorolhatnánk, mennyire törekszünk sokszor , hogy ami a miénk, az jobbnak tűnjön a másikénál. S mindez beférkőzhet gyülekezeti életünkbe, a szolgálataink sorába is. Ekkor pedig már rég nem Jézusról, hanem csupán rólunk szól, amit ilyenkor szolgálatnak nevezünk.

Ráadásul mindebben ott rejtőzik a leuralásnak a veszélye is. Családban, társkapcsolatban, barátok között, munkahelyen, sajnos mennyi seb keletkezik abból, hogy egyik fél leuralja a másikat. Egyik irányítsa a másikat. S igaz ennek okában mindkét félnek van felelőssége, az egyik, aki teszi, a másik, aki hagyja.

Azonban abban is megnyilvánul a felelősség, hogy kérünk-e segítséget, szembenézünk-e az ilyen egészségtelen, sebeket okozó kapcsolatainkkal és merjük-e a változást választani?! Egyedül nem fog menni! Kegyelem nélkül nincs változás! Szükségünk van Jézusra, akinek van hatalma gyógyítani még egy ilyen kapcsolatot is. Ő ma is csodákat tesz, ott is, ahol mi már csak a reménytelenséget és lemondást választanánk.

Kiáltsunk ahhoz az Istenhez, aki az élet Ura, aki a kapcsolatainkban is az életet szeretné munkálni. Ebben pedig fontos, hogy megtegyük a magunk részét, amikor is azt mondja Jézus, hogy nem így van közöttetek. A leuralás, kiszolgálás, megalázás nem lehet a krisztusi szolgálat része! Ő felszabadít egy olyan szolgáló életere, ahol a Szentlélek aki megelevenít, szabadságot, új életet ajándékoz Őbenne!

,,Drága Szentlélek jöjj, Szabadítónak jöjj!

Jöjj, és szabadíts meg, jöjj, és vigasztalj meg!

Drága Szentlélek jöjj, Szabadítónak jöjj!” Ámen

Veréb Nikolett

Vélemény, hozzászólás?