Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2021. január 27.

Velünk az Isten – 2021. január 27.

Az Isten szerinti idő

,,De Jézus azt mondta nekik: Az én időm még nem érkezett el…” (Jn 7,6a)

Valaha -a Youtube térhódítása előtti időkben- Amerikában minden országos hírnévre vágyó zenésznek fel Kellett lépnie Amerika kulturális központjában, a New York-I Carnegie Hallban. Hasonló cél vezérelhette Jézus testvéreit is, amikor azt mondták neki, hogy menjen el Jeruzsálembe, Izráel politikai és vallási központjába, és álljon ki a ,,nyilvánosság elé’’ (3.vers) Csakhogy Jézus kevésbé bízott a közvéleménybe és sohasem az ember ,,óráját’’ követte, hanem az Isten által megszabott időt. A mi Urunkat nem a tanítványok és a követői időigénylése határozta meg.

Jézus többször beszél az Ő ,,idejéről”, mely magyarra fordítva a megszokott, órával mérhető időt jelenti. Ám ebben az esetben Jézus a kairosz szót használja, ez pedig a lehető legalkalmasabb pillanatot jelenti. A mi Urunk itt nem az ünnepre vagy testvérei által megszabott időre gondol, hanem arra az alkalmas pillanatra, amelyet majd Isten Lelke fog neki mondani. Amikor majd lénye legmélyén úgy érzi, hogy most jött el az Ő kairosa. Még rokonai által sem engedi magát kényszeríteni.

Kedves embertársam, tudd meg azt, hogy Jézust jobban tudja, mire van szükséged és mikor jön el annak a kairosa amire vársz, legalkalmasabb pillanata, amit imádságaidban kérsz.

Igénkben van egy figyelmeztetés is. Az órák jönnek és az órák mennek, telik-múlik az idő. Vajon meg tudod e ragadni benne a kairosokat, azokat az alkalmakat, amelyeket Isten készített el a számodra? Ez csak azok számára lehetséges, akik lényükkel rá vannak hangolódva Istenre, Isten igéjére, akik fogják az ,,adást”. Jézus mai tanítványa tehát legyen felfelé hallgatozó ember, hogy el ne mulassza a kairosokat, az alkalmas pillanatokat, amelyek nem jönnek többé vissza. Gyökössy Endre.

Tegye Isten kegyelme, a kairosokat megragadó hitvalló élettel dicsőítsük a mi Urunkat. Ámen.

Törő Attila Miklós

segédlelkész

Szatmárnémeti-Németi

Szóljon hozzá