Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2021. február 21.

Velünk az Isten – 2021. február 21.

“Monda azért Márta Jézusnak: Uram, ha itt lettél volna, nem halt volna meg a testvérem. De most is tudom, hogy amit csak kérsz az Istentől, megadja néked az Isten.” (János 11, 21-22)

Márta szemrehányást tett Jézusnak, amiért végzetesen elkésett. Lázár már négy napja halott, most már nem igazán lehet tenni semmi érdemlegeset, maximum megadni a végtisztességet, nem többet. Márta, majd később Mária is, úgy gondolja, hogy Jézus egy kicsit elszámította magát, nem idejében reagált a hírre, hogy Lázár beteg. Ha hamarabb érkezik, amikor Lázár még életben van, akkor kétségtelenül más végkifejlete lesz a történetnek.
Márta és Mária viszonyulása merőben emberi, benne mindenképpen magunkra ismerhetünk. Azt a tipikus szituációt véljük itt felfedezni, amikor az ember úgy hiszi, hogy ő jobb megoldást tud egy adott problémára, mint Isten. Hányszor mondjuk mi is: én ezt másképp oldottam volna meg, én nem engedtem volna meg ezt vagy azt. Ha olyan dologgal találkozunk, ami nem egyezik a mi elképzelésünkkel, akkor elkezdünk okoskodni, bölcsebbnél bölcsebbnek vélt ötleteinket ország-világgal megosztani, csakhogy minél többen lássák, hogy mennyire nagyszerűek vagyunk. Ugye, milyen sokszor találjuk magunkat azon, hogy “bölcs” tanácsokat osztogatunk?
E két nő szemrehányásában nincs rosszindulat vagy bántó, sértő szándék, hisz mindketten nagyon szeretik Jézust. Persze, akit szeretünk azt sajnos néha meg is bántunk, de itt úgy gondolom erről nem beszélhetünk. Mártáék nem sértőleg mondták, amit mondtak, és biztos vagyok abban, hogy Jézus sem tekintette annak. Egyszerűen a fájdalom hozza ki belőlük az egészet. Van úgy, hogy a nagy baj kellős közepén annyira elhomályosul a lelki látásunk, hogy Istent is korlátozott hatalmúnak tekintjük. Ilyenkor elfelejtjük, hogy minden erő és hatalom az Ő kezében van. Itt már az Isten sem segíthet – szoktuk mondani néha lemondóan, kicsinyhitűen.
Azonban nagyon jó, hogy Márta mégis tovább tud menni egy lépéssel és visszaadja Jézusnak azt, amitől korábban megfosztotta: mindenhatóságát, isteni erejét. Pontosabban azt, hogy Isten semmit sem tagad meg, ha kér valamit tőle. Így van ez velünk is, mint Máriával, hitünkbe mindig keveredik egy kis hitetlenség is. Ez már csak ilyen lehet, míg itt tartózkodunk a földön semmi nem lehet tökéletes, még a hitünk sem. A lényeg az, hogy ne forduljunk el Istentől akkor sem, ha nem a mi elképzeléseink szerint cselekszik életünkben. Bízzunk benne és higgyük el, hogy ő akkor is helyesen jár el s nem téved, nem követ el hibát, nem mulaszt el semmit, amikor mi nem úgy látjuk. Ámen.

Szilágyi Balázs,
Szatmár-Láncos

Szóljon hozzá