Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2021. február 1.

Velünk az Isten – 2021. február 1.

„A szolgák pedig így válaszoltak: Soha ember még így nem beszélt, mint ő!” (Jn 7,46)

Vélemények hangzanak el Jézusról. A szolgák el vannak ámulva, pedig ők azért lettek odatéve, hogy az élő fába is belekössenek. Nem tudnak hibát találni Jézusban, bárhogy is szeretnének. A közösség nagyon hamar készpénznek vesz minden látszatot, és keményen ítélkezik, mégha most Jézus esetében a látszat éppen megegyezik a valósággal: valóban nem beszélt így senki, mint Ő.

Elgondolkodtam azon, hogy kiket figyelnek még meg ennyire éles szemmel az emberek. Sasolják reakcióit, szinte minden lépését érdeklődéssel követik. Hát a szenvedő ember, pláne a szenvedő keresztyén, krisztusi ember ebbe a kategóriába tartozik. És itt, ahogy Jézus esetében is, – bár a fenti Ige által csak az egyiket látjuk – két vélemény hangzik el: az elmarasztaló és a felmagasztaló.

Ha szenved a krisztusi ember, lelkük megkönnyítése érdekében elkezdik kitalálni, hogy biztos megérdemli a sorsát. Úgy kell neki, Isten nem ver bottal, pusztuljon! Biztos valójában bűnös. A véleményben benne van az a kétségbeesett gondolat: velem ez nem fordulhat elő, ugye nem! A szenvedőt ezért még azzal is sújtják, hívő mázzal bekenve, hogy megmagyarázzák szenvedését. Bumm a fejbe! – szép kis vigasz.

A másik véglet a csodálat. Jézus esetében ez helytálló, de a keresztyén ember számára nagy kisértés. Hogy bírja ezt a szenvedést. Micsoda hős, váuu fantasztikus ereje van. Ilyet én még nem láttam! Vajon őszinte szívvel tudja ilyenkor a szenvedő elmondani: nem én, hanem a bennem élő Krisztus műve, hogy talpon vagyok, hogy nem rendülök meg, hogy erős vagyok, mindenre van erőm Krisztusban? Egyedül Övé a dicsőség.

Ne engedd, hogy a világ rólad kialakított képei összemosódjanak saját önértékeléseddel, önbecsüléseddel. Ennek meghatározója minden helyzetben az maradjon, hogy Isten gyermeke vagy a fókuszban is, fent is, lent is. Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá