Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Velünk az Isten – 2020. május 21.

Velünk az Isten – 2020. május 21.

“Ábrahámnak pedig igen nehéznek látszék e dolog , az ő fiaiért.”( I. Mózes 21: 11).

Azt mondják, a gyermek legközelebb az  édesanyához áll, hiszen a megszületés előtt ő hordja a szíve  alatt kilenc hónapig. Meglepődtem az egyik árvaházi kislány merész kijelentésén:
“Az én apámtól csak a magot kapta anyám.”
Ábrahám dilemma elé kerül: végre valahára beteljesedik Isten ígérete, felesége, Sára megszüli Izsákot, akit már el is választanak az anyától, közben a szolgálónőtől, Hágártól született fia kikacagja a nagyon idős Sárát, amiért ilyen kicsiny gyermeke van. Sára arra kéri férjét, hogy Ábrahám bocsássa el a háztól Hágárt gyermekével együtt, mivel mostmár a házban neki is olyan tekintélye lett, mint bármely asszonynak. Nem tudjuk pontosan, hogy Ismáel hány éves ekkor, de még kiskorú, bizonyára ez a gyermek is Ábrahám  szívéhez nőtt, nevelte ás neveltette, gondoskodott róla anyjával együtt, soha sem tagadta le az apaságot, úgy érzi még kötelezettségei lennének iránta, terve is van vele, ezért olyan nehéz a döntés. Ebben a helyzetben kap tanácsot Istentől: nyugodtan elbocsáthatja Hágárt és Ismáélt, mert az ő gondviselése alatt Ismáél is nagy néppé lesz, akárcsak az örökös, Izsák.
Ábrahám és Sára, Ábrahám és Hágár, Izsák és Ismáéel története nem egyszerű családi esemény vagy a mai szemmel nem egyszerű családi furcsaság, sokkal inkább Isten kiszámíthatatlan, az emberi logikával nehezen elfogadható szabad döntése és akarata, amelyben  ott van a cél is: a kiválasztottak valósítják meg az Atya tervét akár az örömben, akár a kitaszítottságban.
Amikor döntened kell,
 a szívedre hallgass-
mondják,
de van egy jobb tanács:
a te Istened célba juttat.
Ámen.
Fodor Lajos

Szóljon hozzá