Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. június 29.

Velünk az Isten – 2020. június 29.

“Mózes azt monda az ÚRnak: Kérlek, Uram, nem vagyok én ékesszóló, azelőtt sem voltam az, és azóta sem vagyok, hogy beszéltél a szolgáddal. Nehézajkú és nehéznyelvű vagyok.” (2Móz 4,10)

Isten elhívja Mózest, aki sejti, hogy piszok nehéz feladat vár rá, mert ismeri magát, ismeri a népét és ismeri a faraót, de még nem ismeri Istent.

Azonban ez a pontja a beszélgetésnek már csak kifogás. Ha valakinek szavára a bot kígyóvá lesz, ha valaki Isten jelenlétében állt, ha valaki Isten erőit kapja, miért aggódik azért, mert nem ékesen szóló, nem a szavak embere? Úgy érződik, bármit is válaszol Isten Mózesnek, bármit is ígér és cselekszik, Mózes egy újabb akadállyal áll elő. Ilyenkor magabiztosan felismeri az ember fogyatékosságait, minden szégyen nélkül – majdnem hálával és örömmel – emlegeti gyengeségeit, mert végre talált valami újabb érvet Isten ellen. Ha kifogást kell keresni, örömmel soroljuk, hogy milyen képtelenek, alkalmatlanok, tehetetlenek vagyunk. Még az Úr is jobban jár, ha nem velünk kezd. De ha más összefüggésben valaki rá mer mutatni hibánkra, vérig sértődünk.

Ha egészen személyesre akarom venni, akkor őszintén el kell, hogy mondjam, én beszédhibás vagyok, lelkészként 13 éve. És nyilván fejlődtem ezen a téren, de még mindig lenne mit csiszolni. De soha, soha, soha nem volt ez akadálya annak, hogy használjon az Isten. Legfeljebb alázatra intett, amire szükségem is van.

Tudom, hogy olykor kemény akadályok vannak előtted, de tudnod kell, Isten azoknál is sokkal hatalmasabb. Isten megismerése folyamatos, egy út, indulj el rajta bátran, s megtapasztalod, jelenléte átsegít a problémákon. Nem kell kifogásokat keresni, azt hagyd a horgászokra! Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá