Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. február 13.

Velünk az Isten – 2020. február 13.

“És amint akarjátok, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is akképen cselekedjetek.” (Lk 6,31)

Elvárásaink vannak embertársaink iránt. Azt akarjuk, hogy megbecsüljenek és szeressenek. Nekünk mintha magától érthetően kijárna mások részéről a köztisztelet. Közben mi mit, vagy mit nem teszünk?
Közhely számba megy, de sajnos igaz. elidegenedünk egymástól, önzőkké lettünk, csak az önös érdek hajt előre bennünket, mintha kihalt volna belőlünk a Krisztus-szerűség. Ha valamikor, akkor ma hangsúlyosan szükségünk van mindarra, amit Jézus a Hegyi beszédben követelményként állít elénk az embernek az ember iránt tanúsított magatartása javítása érdekében. Ebben az Igében Krisztus mintha a legkevesebbet kérné tőlünk: csak annyit tégy a te felebarátoddal, amennyit elvárnál tőle , vagy amit szeretnél megkapni tőle. Kevésnek tűnik és mégis oly nehéz, mert először várunk és annak függvényében cselekszünk, amit vagy amennyit kaptunk. Nem szeretünk kezdeményezők lenni, vagy ha előbb cselekszünk is, azonnal elismerést  várunk mindazért, amit megtettünk.
Ez az első mérföldkő: legyalább annyit tenni, amennyit elvárunk másoktól. A második és a következő mérföldet még nehezebb megtenni: “Szeresd ellenségedet, áldd azokat, akik téged átkoznak”. Kérdezed, hogy megéri-e? Mit kapsz te a te jóságodért? Mindig te légy  az áldozat?
Nem kacagnak.-e ki a “modernek”, hogy ilyenekkkel foglalkozom?  A mai társadalom azt követeli, hogy harcoljak, küzdjek, legyek valaki akár a mások bőrén is. Nekem ne mondja senki, hogy…. Jézus nem mondott le rólad. Azt akarja, ha van javítani valód, ne halogasd megtenni.
Nézz mindig önmagadba,
ismerd el, másokban,
ha önmagad keresed,
feltalálod
a te Isten-képüségedet.
Ámen.
Fodor Lajos

Szóljon hozzá