Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. december 4.

Velünk az Isten – 2020. december 4.

„Felele pedig a Sukhból való Bildád, és monda: „Hatalom és fenség az övé, aki békességet szerez az ő magasságaiban. Van-é száma az ő sereginek, és kire nem kél fel az ő világossága? Hogy-hogy lehetne igaz a halandó Isten előtt, hogyan lehetne tiszta, aki asszonytól született? Nézd a holdat, az sem ragyogó, még a csillagok sem tiszták az ő szemei előtt. Mennyivel kevésbé a halandó, aki féreg, és az embernek fia, aki hernyó.” (Jób 25, 1-6)

Három rövid gondolat mára, gondolat mit elém hoz az ige.

Egy. Jó tudni, hogy van Isten, de csak tudni, hogy van, sok félelmet és fájdalmat is hordozhat. Hatalmasnak látni az Urat, olyannak aki ítélhet és ítél de nem tudni, hogy szerető Atya is borzalmas lehet. Folyton próbálni megfelelni s rettegni, hogy ha nem sikerül repül a saller vagy még rosszabb, halál és örök kárhozat, hát nem egy leányálom.

Kettő. Nem lehet tiszta ki asszonytól született, meg hogy a halandó féreg s az embernek fia hernyó, hát szép… csodálatos önkép, meg pozitív életszemlélet. Ilyen Bildád… Bezzeg Dávid, aki elmondja: Ímé én vétekben fogantattam, és bűnben melengetett engem az anyám…, meg hogy nyomorult ember vagyok, de közben így kiált fel ki az ember hogy tudsz róla és gondod van reá.

Dávid tán már sejti, hogy az asszony magva aki a kígyó fejére taposhat annak ellenére, hogy asszonytól születik lehet tiszta és tökéletes, ép, egész, épp áldozatnak való, aki elveszi majd a világ bűneit.

Három. Krisztusnál az Isten Fiánál és Ember Fiánál maradva jó a kép Jézus is hernyó a földi életében aztán jön a kereszthalál. Három nap betekerve leplekben nyugszik a sírban, mint be bábozódott hernyó, aztán jön a feltámadás… A belépő tanítványok csak a lepleket találják a sírban Húsvét reggelén, szép rendben de a hernyó átváltozott, a lepke kirepült, a Halál legyőzetett.

Végszó. Lásd Jézuson keresztül a Mindenség Urát s nem rettent többé a félelem, még a haláltól sem kell félned többé, ha tudod, Isten az Atyád. Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá