Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Jóra erősített kezekkel – Csűry István püspök gondolatai a választásokról

Jóra erősített kezekkel – Csűry István püspök gondolatai a választásokról

Isten kiválasztott népének sorsfordulói döbbenetesen hasonlítanak a magyar nemzet történelmi eseményeihez. Mindkét nemzet akkor járt jól, ha hallgatott Isten szavára.
A babiloni birodalom bukása lehetőséget adott a hazatérésre, az új honfoglalásra. A perzsák engedékenysége együtt járt új árulók jelentkezésével sajnos nemzeten belül is. Azonban voltak bátrak, akik közvetítették a mennyei akaratot, és megfogalmazták a hazaérkezők feladatát. Nehémiás ebben az értelemben szólal meg:”Keljünk fel és építsük meg! És megerősítem kezeiket a jóra.”(Neh.2,18) Az otthon védőfaláról van szó. Isten szabad kezet adott, de a fogságból megszabadulók fogják munkára saját kezüket és szívüket. Isten jó indulata, hogy van jövő és vannak együttérző testvérek, maradt erő és van jövőtervezés. Ilyenkor kevésbé számít, hogy a nagyhatalmak hogyan ravaszkodnak, vagy a belső ellenségek mit ármánykodnak. Az épülő városfal testi és lelki biztonságot jelent, ahol jelen van a Mindenható, és a kapuk sem zárulnak be a barátok előtt.
Választásra készül az ország. Pártok csatája dúlja fel hazánkat. Ne így legyen ez közöttünk, mert nekünk akár végzetes is lehetne egy hasonló állapot. Vannak keserű emlékeink erről a közelmúltból is, nem szabad ismételni a kárhozatosat, sem az átkosat. Értenünk kell a józanész üzenetét. Magyarok! Mi nem lehetünk pártos eszméken botladozó és széteső közösség! Mi az egyvérből származók egyik ágán vagyunk testvérek, ahol nemcsak múltunk van, hanem boldogíthatóbb jövőnk. Ha egyek maradunk megmaradunk!
A megmaradás építésében kötelességünk kezünket nekünk is a jóra megerősítenünk. Az erős magyar kéz elfogadja a más nemzetek kinyújtott kezét. Erős karunk által jó és szép fejlődik, ettől csak a rossznak szabad félnie.
Adjon Isten minden választónak jóra erősített szívet és nemzetünk jó szolgálatát!
Nagyvárad,2020 adventjében
A békesség kötelékében!
Csűry István

Szóljon hozzá