Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. szeptember 29.

Velünk az Isten – 2019. szeptember 29.

“Mert annak az embernek, akit Ő (Isten) jónak talál, bölcsességet, tudást és örömöt ad. A bűnöst pedig azzal veri meg, hogy gyűjtsön és halmozzon, azután annak hagyja, akit Isten jónak talál. Ez is hiábavalóság és hasztalan erőlködés.” (Préd 2,26)

 Minden hasztalan erőlködés és kínlódás, puszta hiábavalóság vallja a prédikátor. Ez a gondolat végigvonul az egész Salamon király által fémjelzett könyvön a Prédikátor Könyvén.

Néha nem tudom hova tegyem szegény Salamon gondolatait, teológiailag furcsák, meredekek. Az élete is érdekes, ahogy megszületik, ahogy király lesz és bölcsességgel telítődik, aztán, gazdagságát Roboámra, egyetlen fiára hagyta (ezer asszonnyal bújt ágyba de fia csak egy lett, bár ez csupán elmélet, de elképzelhetetlen, hogy ha lehetett volna más örökös épp erre a dilettánsra hagyja a trónt) s a fiú elvesztette a ráhagyott hatalom, és gazdagság nagyrészét. Az Ország töredéke fölött uralkodik ő is utódai is. A Dávid trónja hanyatlani kezd.

Azért nem érdekel most Salamon, mert boldog vagyok. Mikor az ember boldog, igazából nem érdekli száraz eszmefuttatás, a stressz, az üres bölcselkedés. Nem érdekli a holnap vagy a távoli jövő. És nem foglalkozik azzal mi lesz… csak boldog. Légy boldog te is! Ehhez az kell, hogy a helyeden légy királyként vagy udvari bolondként egyre megy. Élj Isten kegyelméből mindig s akkor nem lesz minden hiábavaló. Sőt minden a helyére kerül lassan.  Ámen!

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá