Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. szeptember 23.

Velünk az Isten – 2019. szeptember 23.

„Amikor kihozták az ÚR házában összegyűlt pénzt, megtalálta Hilkijjá pap az ÚR törvénykönyvét, amelyet Mózes által kaptak.” (2Krón 34,14)

Edzést tartanak egy focicsapat stadionjában. Egyszer csak látogató jön és megkérdezi az edzőtől: hol a labda? Kikerekedett, csodálkozó szemekkel kérdezi az edző: az is kell? Próbálnak egy komolyzenei koncertre. A gyanútlan kíváncsiskodó rákérdez: hol vannak a hangszerek, a kórus meg miért nem énekel? A vezénylő ugyanúgy visszakérdez: az is kell? Valahol eldugva, a pince mélyén ott vannak a labdák és a hangszerek.

Jósiás király előtt Izráelben működik a kultusz. Ceremóniák, rítusok, hókuszpókuszok követik egymást, csak éppen a lényeg porosodik eldugva, nehogy valaki rátaláljon. A reformáció előtt Luther ugyanígy jár. Működik valahogy az egyház, a Bibliát pedig leláncolva találja a pince mélyén.

És mi tagadás, ez van ma is akkor, amikor nagy ötletekkel, igeiség nélkül próbáljuk vezetni a gyülekezeteket, és inkább a jogosságot keressük, magyarázzuk, de a szentírási útmutatásokat elvetjük. Működik a dolog, csak éppen szív nélkül. És ez van egyénileg az ember életével is, amikor minden más lényeges, Isten szava pedig nem fontos, vagy éppen elolvassuk, de eszünk ágában sincs aszerint berendezni életünket.

A megszokásokból, rutinnal, gépiesen évtizedeket el lehet tölteni, de Isten szava nélkül nem érdemes. Vele sem könnyű, de könnyebb! Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá