Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. október 2.

Velünk az Isten – 2019. október 2.

„Mindnyájan pedig egymás iránt öltsétek magatokra az alázatosságot, mert Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad. Alázzátok meg tehát magatokat Isten hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején.” (1 Péter 5, 5b-6)

Az alázatosság nem túl vonzó tulajdonság napjainkban. Igaz, sohasem volt az. Mindenki valamilyen sikerre vágyik, márpedig a sikeres ember nem alázatoskodik. A sikeres ember a figyelem középpontjában kell legyen, ahol aztán megjátszhatja, hogy az ő élete több az átlagemberénél. A sikeres ember népszerű, gazdag, célratörő és büszke arra, amit elért, ebből kifolyólag van egy határozott tartása, legalábbis ezt a látszatot kelti. Egy jól működő kapcsolathoz viszont nem sikerre, hanem olyan alázatosságra van szükség, amely magában hordozza a szeretetet, megértést, megbocsátást és kölcsönös tiszteletet. Ezért bátorította Péter is a keresztyéneket így: „mindnyájan pedig egymás iránt öltsétek magatokra az alázatosságot”. Így kell nekünk is egymáshoz és legfőképpen Istenhez közelítenünk, mert az Úr a „kevélyeknek ellenáll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad”. Aki öntelten és gőgösen közelit Istenhez az sohasem fogja megismerni őt. „Isten hatalmas keze alatt” lehet dölyfösen feszíteni, de attól az a kéz ugyanolyan óriási lesz, és az önmagával eltelt ember továbbra is alatt marad.

A mi Atyánk felmagasztalja, felemeli az alázatosokat. Ezért ő hatalmasan megalázta magát, amikor hozzánk lehajolt, hisz Isten lévén emberré lett értünk. Jézusban pedig örök érvényű példát adott és tanított: „tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok, és lelketek nyugalmat talál” (Mt. 11, 29). Isten magasra emel minket a bűneink, de a bánatunk és a gondjaink árjából is, közben békés megnyugvást ajándékoz, ehhez viszont öltsük magunkra az alázatosságot. Ámen.

*Mi Atyánk, áldunk téged, hogy a kegyelmedbe fogadsz és felmagasztalsz minket. Taníts minket szelíd és alázatos éltre. Ámen. *

Erdei-Árva István,

Szamoskóród-Dobrácsapáti

Szóljon hozzá