Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. március 22.

Velünk az Isten – 2019. március 22.

“Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek; amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást. Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok.” (Jn.13,34-35)

Kicsit még mindig mérgesen olvasom a fenti sorokat, de az előbbi imádság jót tett, s már-már mennék, hogy bocsánatot kérjek a feleségemtől, ha már ilyen drága igével lep meg a Mindenség Ura, pedig megint ő bántott meg (mármint a feleség), és most is nekem volt igazam mint mindig, de hát mit tehet az ember ha keresztyén: bocsánatot kér, s bizakodik helyre áll a béke…

Kicsit későbbre hagyom, hadd fogalmazzak meg valami elmés, mélyenszántó teológiai eszenciát s fejezzem be a rövidke áhítat megírását.

Igazából az „új” parancsolat egyfelől nem új, hisz a törvényt summázva maga Jézus mondja a törvény legfontosabb parancsolata: Szeresd az Urat és szeresd felebarátodat.

És tudom, hogy szeretni bár kimondani könnyű, elég nehéz, nagy feladat és sok erő kell hozzá. Meg aztán azzal, hogy szeretsz nem tehetsz akármit, hiába poénkodik ezzel Augustinus, mert ha szeretsz, akkor csak szeretni szabad és csak szeretni tudsz, nem lehetsz közömbös, nem lehet benned gyűlölet, nem csinálhatsz semmi egyebet minthogy szeretsz.

Aztán eszembe jut egy dévai ebédlő felirata: “Az ételt nem szeretni kell, hanem megenni. Egymást kell szeretni, és nem megenni.”

Vajon ismer minket a világ? Vajon ránk ismer a világ? Vajon mi szeretettek tudunk szeretni? Vágjunk bele, kezdjük el. Ámen. (vagy inkább kívánjak, jó étvágyat?)

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá